RÀddningstjÀnsten: SÄ hade vi det 2020

Trots ett hektiskt pandemi-Är sÄ var det ett lugnt Är nÀr det gÀllde larm till RÀddningstjÀnsten i Kinda. "Det kÀnns som vi har vÀldigt fÄ larm", sÀger rÀddningschefen Thomas Blixt.

Under 2020 pÄ en rejÀl minskning av utryckningar pÄ grund av beslutet att prioritera bort "annan hjÀlp till ambulans".

Under 2020 pÄ en rejÀl minskning av utryckningar pÄ grund av beslutet att prioritera bort "annan hjÀlp till ambulans".

Foto: Kollage

Rimforsa2021-01-10 14:00

PandemiÄret 2020 Äkte RÀddningstjÀnsten i Kinda ut pÄ 200 mindre larm Àn Äret innan.

– Det har varit ett oerhört lugnt Ă„r för rĂ€ddningstjĂ€nstens insatser, sĂ€ger Kindas rĂ€ddningschef Thomas Blixt. 

2020 ryckte man ut 216 gÄnger och 2019 var det 416. Anledningen till den stora larmminskningen Àr att larmet "annan hjÀlp till ambulans" prioriterats bort av politiken av ekonomiska skÀl. Det gjordes inför 2020 för ör att spara in cirka 400 000 kronor om Äret.

SamhĂ€llsbyggnadsnĂ€mndens ordförande Mikael Österling (L) förklarade:

– Vid de larm dĂ€r det finns medicinsk bedömning pĂ„ att tidiga insatser pĂ„verkar utgĂ„ngen, och dĂ€r SOS misstĂ€nker livshotande tillstĂ„nd, Ă€r det Region Östergötland som har och bekostar uppdraget. Vi har fram till i dag haft ett kommunalt tillĂ€gg pĂ„ larm som faller utanför det uppdraget. Det Ă€r detta som vi nu vĂ€ljer att upphöra med, sa Mikael Österling nĂ€r Ă„tgĂ€rderna presenterades 2019.

Thomas Blixt förklarar att ett sÄnt larm kunde exempelvis innebÀra att nÄgon ringde in och hade ont i bröstet.

– De larmen har varit vĂ€ldigt mĂ„nga under Ă„ren. Det har legat runt 150 larm per Ă„r, sĂ€ger han.

Vad tycker du om beslutet att inte Äka pÄ de larmen?

– Jag kan förstĂ„ det beslutet med tanke pĂ„ hur mĂ„nga larm vi Ă„kte pĂ„ som inte var nĂ„got. De larmen vi Ă„ker pĂ„ idag som kallar "annat sjukvĂ„rdslarm" Ă€r medicinskt bekrĂ€ftade att det gör nytta. Det Ă€r inte "annan hjĂ€lp till ambulans", sĂ€ger Thomas Blixt.

undefined
Thomas Blixt minns speciellt ett larm om brand i skog och mark den 26 juni 2020. " Det var i skog nÀra ett villaomrÄde i Rimforsa. En privatperson gjorde ett bra ingripande och dÀmpade branden".

Under Ă„ret ryckte RĂ€ddningstjĂ€nsten ut pĂ„ 18 larm om brand i skog och mark. 

– Det Ă€r ganska lĂ„gt för att vara Kinda. Vi brukar ligga runt 30-35 stycken larm dĂ€r.

Vad beror den minskningen pĂ„? 

– Det var en gynnsam sommar utan blixtar och dunder över Kinda. SjĂ€lvklart Ă€ven att mĂ€nniskor som vistats ute i skog och mark har skött sig bra.

undefined
TvÄ bilar krockade med varandra vid riksvÀg 34 i Rimforsa i november.

Året som prĂ€glades av pandemin innebar förĂ€ndring Ă€ven för RĂ€ddningstjĂ€nsten. Skyddsutrustning mot viruset blev tillgĂ€ngligt för personalen och man har försökt hĂ„lla avstĂ„nd i den mĂ„n det gĂ„r. 

NĂ„got som pĂ„verkats Ă€r att de inte kunnat ha utbildningar för externa aktörer eller kunnat ha tillsyn av verksamheter. 

– Det finns mĂ„nga verksamheter som inte tar emot personer som inte Ă€r anstĂ€llda, samtidigt som vi sjĂ€lva varit restriktiva med att möta nya mĂ€nniskor. DĂ€rför har det blivit en sĂ„n konsekvens, sĂ€ger Thomas Blixt och förklarar:

– Det mest negativa skulle jag sĂ€ga Ă€r att vi tappat utbildningen.Vi brukar ligga högt för att vara en liten kommun nĂ€r det gĂ€ller att utbilda. Förra Ă„ret tror jag att vi genomförde sex utbildningar med sex personer vid varje utbildning. DĂ€r missar vi repetition och nyheter för anstĂ€llda och privatpersoner.

undefined
Den 30 november vÀlte en timmerbil utanför Kis

RÀddningstjÀnstens egen övningsverksamhet har ocksÄ pÄverkats. Vanligtvis brukar personalen öva varje mÄndag, men i december 2020 och januari 2021 har övningarna stÀllts in för personalen i Kisa (pÄ grund av de skÀrpta restriktionerna). IstÀllet kommer de fÄ möjlighet att öva hemifrÄn med info via dator. PÄ stationerna i Horn och Rimforsa Àr grupperna sÄ pass smÄ att deras övningar inte pÄverkats.

Hur har ni klarat er mot smitta bland personalen?

– Vi har klarat oss vĂ€ldigt bra. Jag har inte fĂ„tt till mig att nĂ„gon brandman testats positivt. Sen Ă€r det helt möjligt att nĂ„gon haft smittan nĂ€r de inte haft beredskap för RĂ€ddningstjĂ€nsten. DĂ„ behöver man inte meddela mig, sĂ€ger rĂ€ddningschefen Thomas Blixt.

undefined
I slutet av februari 2020. En lastbil hade hamnat i diket mellan Kisa och Österbymo.
Kindas rÀddningschef Thomas Blixt.
Kindas rÀddningschef Thomas Blixt.
Larmen 2020

Totalt antal utryckningar pÄ larm i Kinda 2020: 216

Trafikolycka: 31

Brand i skog och mark: 18

Brand i byggnad: 13

Automatlarm: 50

Annat sjukvÄrdslarm: 26

HjĂ€rtstoppslarm: 18 

Övriga larm: 60

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!