Efter turbulensen: "Har kommit överens om en lösning"

En helt ny huskropp på befintligt skolområde med gamla lokaler som komplement. Kindapolitiken har enats om Rimforsa skolas framtid – något de förvisso har gjort förut.

Politiken är enade om Rimforsa skolas framtid. Det meddelar kommunalrådet Christer Segerstéen (M) och oppositionsrådet Conny Forsberg (S).

Politiken är enade om Rimforsa skolas framtid. Det meddelar kommunalrådet Christer Segerstéen (M) och oppositionsrådet Conny Forsberg (S).

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2021-10-07 10:28

Kommunstyrelseledamöterna lämnar Leoparden, tidigare Folkets hus i Kisa, en efter en. Kvar för pressträffen blir kommunalrådet Christer Segerstéen (M) och oppositionsrådet Conny Forsberg (S). Under måndagen var de med om att, som de själva uttrycker det, sudda ut frågetecknen kring det så omdebatterade skolprojektet. En placering på Hackelområdet förkastas en gång för alla och ersätts av en nybyggnation på befintligt skolområde vid Åsundavallen. Partierna är eniga, med Sverigedemokraterna som enda undantag.

undefined
Med en skiss från 2017 som grund, där en förskola räknades in, har ett nytt förslag tagits fram. Förslaget innebär en byggnation av en hel ny huskropp på befintligt skolområde samtidigt som området helt och hållet ägnas åt grundskolan.

– Från oppositionens sida ville vi inte renovera och bygga om befintlig skolbyggnad utan vi ville bygga en helt ny huskropp som är dimensionerad för en långsiktighet. Därför återremitterades koalitionens förslag vid förra kommunstyrelsesammanträdet och sedan dess har vi fört en dialog. I den här dialogen har vi kommit överens om en lösning, förklarar Forsberg.

– Förslaget som vi presenterade senast kom från förvaltningen. Jag ser ingen dramatik i det här utan vi har haft en bra diskussion och kommit fram till en plan som vi tror är den bästa ur ett tidsperspektiv, fyller Segerstéen i.

Politikens tanke är att, som det första steget i processen, bygga en ny förskola på annan plats i Rimforsa – ett projekt som nyligen har inletts. Därefter rivs den så kallade "röda längan" och förskolan Junibacken flyttas till den nya förskolebyggnaden. Istället för de rivna byggnaderna uppförs sedan en betydligt större huskropp som kompletteras av de gamla, tegelbeklädda, lokalerna. 

För att klara av kvadratmeterkraven per elev, när det kommer till skolgårdens storlek, rivs den nuvarande matsalen och Rimforsa IF:s omklädningsrum. Vid behov tas även delar av fotbollsplanen Åsundavallen i anspråk.

undefined
"Vi upphäver det strategiska beslutet om en ny grundskola på Hackel och tar ett nytt beslut som fokuserar på befintligt område. Exakt hur det ska se ut är upp till förvaltningen att ta fram", förklarar Christer Segerstéen (M).

Vad är det som talar för att det faktiskt blir som ni säger den här gången?

– Om alla partier utom ett är överens får det mycket till för att det hela ska stöta på patrull, svarar Forsberg.

Men ni var ju eniga kring Hackel-placeringen också?

– Ja, visst var det så, men med det här beslutet finns inga fler frågetecken utan nu vet alla vad som ska göras och vad som gäller. Nu har vi också lyssnat på en stor del av Rimforsaborna och fört en dialog kring hur vi hittar den bästa möjliga lösningen för kommunen i den här stora investeringen, svarar Segerstéen.

Skisserna, som politiken nu grundar sin plan på, togs fram redan 2017. Den stora skillnaden i dag är att förskolan exkluderas och hela området används till en grundskola. Fokus mot Hackel skiftades efter en förslag från förvaltningen.

Om ni blickar tillbaka, hade de här fyra åren kunnat kapas i projektet?

– Med facit i hand är det alltid väldigt enkelt att fatta beslut. Det viktigaste för mig är att vi nu landar i ett beslut som har en bred samstämmighet, svarar Segerstéen innan Forsberg fortsätter:

– Hade vi gått vidare med planerna som fanns då tror jag ändå vi hade hamnat i ett prekärt läge. För fyra år sedan hade vi inte ens vågat drömma om att Rimforsa skulle växa så här snabbt. Det var kanske tur att det blev på just det här viset.

undefined
"Efter förra kommunstyrelsesammanträdet bjöd vi in till dialog och nu har vi enats i en gemensam lösning", förklarar Conny Forsberg (S).

Kommunen saknar i dagsläget detaljplanelagd mark för en ny förskola i Rimforsa, vilket är den första nöten som måste knäckas.

– På två av de möjliga platserna behövs en ny detaljplan men där går att få ett tillfälligt bygglov för att spara tid. Då bygger man förskolan och gör detaljplanen under tiden, förklarar Forsberg och fortsätter:

– Vi kan inte säga exakt när en förskola kan stå klar. Vi pratar om en byggtid på mellan 9 och elva månader.

Personalen på Rimforsa skola har tidigare larmat om arbetsmiljöproblem och att behovet av en ny grundskola är skriande.

När planerar ni att allt kan stå klart, både förskola och grundskola?

– Projekten kommer att gå hand i hand. Om som mest tre-fyra år ska det definitivt vara verklighet, svarar Segerstéen.

undefined
Nu har planen för en ny skola i Rimforsa stakats ut, helt utan frågetecken. Det menar kommunalrådet Christer Segerstéen.

Hur ska personalen klara av att bedriva verksamheten under tiden?

– Man får helt enkelt hålla tillgodo med det som finns. Förvaltningen har också sagt att om man bara får veta att besluten är tagna så kommer man att ha en bättre uthållighet, svarar Forsberg.

– Ja, det viktiga är att det finns ett beslut och att det händer någonting. Alla förstår nog att en investering, på uppemot 200 miljoner kronor, tar en viss tid att genomföra, fortsätter Segerstéen.

Slutgiltigt beslut, om en byggnation på befintligt skolområde, tas av kommunfullmäktige den 18 oktober.

Beslutet i detalj

"Kommunfullmäktige beslutar att upphäva tidigare beslut om strategisk inriktning om ny skola på fastigheten Hackel 9:5. KF beslutar om en strategisk inriktning om att uppföra en ny skola inom befintligt skolområde i Rimforsa. Junibackens nuvarande lokaler samt "röda längan" rivs för att ge plats åt en ny rätt dimensionerad skola, helst i trä". Kommunstyrelsens presidium får också i uppdrag att ta fram en plan för att säkerställa en god medborgardialog under processens gång. Källa: Kinda kommun

Karta: Rimforsa Skola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!