SD röstade emot förslaget – här är anledningarna

Sverigedemokraterna i Kinda är kritiska till det senaste beslutet kring Rimforsa skola. "Vi måste ha en tanke om framtiden. Det här känns förhastat", menar Christian Nordin Olsson.

Sverigedemokraterna i Kinda, med politikern Christian Nordin Olsson, reserverade sig mot beslutet att bygga en ny skola i Rimforsa på befintligt området. "Känns förhastat", säger han.

Sverigedemokraterna i Kinda, med politikern Christian Nordin Olsson, reserverade sig mot beslutet att bygga en ny skola i Rimforsa på befintligt området. "Känns förhastat", säger han.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2021-10-07 16:00

Som partiets representant i kommunstyrelsen var han den enda att reservera sig mot måndagens beslut. Beslutet innebär i korta drag att Hackelområdet förkastas som alternativ för en ny grundskola i Rimforsa i förmån för befintligt skolområde – där en helt ny huskropp ska uppföras. SD hade föredragit ett annat tillvägagångssätt i processen.

– Ett rimligt krav för att kunna svänga från ett tidigare ställningstagande, där det fanns en enighet kring Hackelalternativet, borde vara belägg för att det nya förslaget är bättre på något sätt. Jag tycker inte att man riktigt har kunnat påvisa det. För oss verkar det råda likartade problem på befintligt skolområde som på Hackel, förklarar Nordin Olsson. 

undefined
En lösning på trafiksituationen samt en plan för hur skolan, i framtiden, ska utökas. Det är vad SD efterfrågar innan skolprojektet i Rimforsa spikas helt och hållet.

Han lyfter fram trafiksituationen som, enligt honom, det tydligaste exemplet.

– På Hackel menar man att det kan bli tufft att lösa trafikflödet på riksvägen och vid rondellen. Samtidigt innebär förslaget på befintlig tomt en ny vägsträckning samt en ny infartsväg till det tänkta bostadsområdet på Åsundavallen. Det har man inte riktigt en bra lösning på och det borde utredas mer ingående innan vi fattar beslut, menar Nordin Olsson.

Partiet saknar även ett långsiktigt perspektiv i det nya förslaget.

– Redan nu behöver vi ha en tanke, en framkomlig idé, om vad som händer när elevantalet ökar ännu mer. Vi har begränsad tillgång till kommunalägd mark och då är frågan hur det ska lösas. Finns det acceptabla lösningar?

Men finns det inte en poäng att komma vidare i projektet så fort som möjligt?

– Absolut. Det är viktigt att komma till stånd men jag tycker att det råder för mycket oklarheter för att kunna ta ställning på det här sättet. Det går egentligen inte att se att något av placeringsalternativen är att föredra innan man får ordentligt svar på trafiksituationen och hur man tänker sig framtiden, svarar SD-politikern.

undefined
"Jag är skeptiskt till att lösa alla problem längs vägen. Det är viktigt att ha tänkt igenom allt från början", motiverar SD-politikern Christian Nordin Olsson.

Varför är ni då ensamma om den åsikten?

– Jag tror att man har hackat upp sig alldeles för mycket på att vi måste ta ett beslut snabbt. Det är en starkare drivkraft än att se till att det här blir så bra som möjligt.

Så här kommenterar kommunalrådet Christer Segerstéen (M) trafiksituationen:

– På befintligt skolområde är trafikproblematiken inte i paritet med Hackelalternativet. Förvaltningen har nu fått uppdrag att komma fram med flera möjliga lösningar ur ett hållbart och säkert perspektiv.

Karta: Rimforsa Skola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!