Överklagar beslutet: "Man negligerar barnen totalt"

Ännu ett beslut, fattat i Kindas kommunfullmäktige, överklagas nu till förvaltningsrätten. "Det bryter mot principerna i barnkonventionen", menar kristdemokraten Tobias Jansson.

Tobias Jansson (KD) överklagar ett beslut som fattats av Kindas kommunfullmäktige. "Man negligerar barnperspektivet", konstaterar han.

Tobias Jansson (KD) överklagar ett beslut som fattats av Kindas kommunfullmäktige. "Man negligerar barnperspektivet", konstaterar han.

Foto: TT/Dennis Petersson/bildmontage

Rimforsa2021-03-03 05:00

Genom en motion, inlämnad i september förra året, föreslog hans parti en inventering av alla kommunala bad- och lekplatser. Syftet med inventeringen skulle vara att identifiera och åtgärda de platser där det, under dagtid, inte finns någon möjlighet till skugga. Nu, när frågan har behandlats av politiken, står det klart att en "skugginventering" kommer att genomföras – men bara vid de anläggningar där kommunen har en egen verksamhet. Vid de allmänna bad- och lekplatserna anses det vara allmänhetens eget ansvar att skydda sig mot solen.

– Min ursprungliga grund till motionen är Åsundabadet i Rimforsa. Där bygger kommunen alltså en lekplats, för flera hundra tusen kronor, mitt ute på en yta utan en uns av skugga. Givetvis är det föräldrarnas ansvar när man väl är där med sina barn men man kan inte själv ordna skugga – ska man springa runt med ett stort parasoll? I praktiken, om man ska ta ansvar, ska man inte vara där mitt på dagen, säger Jansson.

undefined
KF-beslutet har nu överklagats till förvaltningsrätten. "Betyder barnkonventionen, och den nya lagen, någonting?", frågar sig Tobias Jansson.

Även om politikern har en annan åsikt i frågan än majoriteten av ledamöterna i kommunfullmäktige (KF) är det inte anledningen till överklagan. Anledningen är barnkonventionen – som blev lag i Sverige för lite mer än ett år sedan.

– Jag tycker att man totalt negligerar barnen och barnperspektivet. Det finns inte ett ord om detta i beslutsunderlagen och jag tycker det är beklagligt om jag ska uttrycka mig milt, förklarar Jansson och fortsätter:

– Frågan är om den här lagen betyder något. Det är intressant att få det prövat.

Vad är målet med överklagan?

– Förvaltningsrätten kan ju inte bestämma att kommunen ska bifalla motionen utan förhoppningsvis säger de åt kommunen att utreda frågan en gång till – då med hänsyn till barnen.

Glöms barnperspektivet ofta bort tycker du?

– Så är det nog säkerligen, det är ju ett allmänt samhällsproblem. Det borde vara en obligatorisk sak att utreda, eller i alla fall fundera över, i samband med alla beslut, svarar Jansson.

undefined
Anders Ljung (C), ordförande i kommunfullmäktige, berättar att de ska undersöka hur lagen ser ut kring barnperspektivet i samband med motionssvar.

Anders Ljung (C), ordförande i KF, kommenterar överklagan så här:

– Jag kan inte lagen tillräckligt bra, om det verkligen är brukligt att barnperspektivet ska vara med när det gäller ett motionssvar. Givetvis finns det alltid en risk att perspektivet glöms bort men jag hoppas att det finns med i tankegången hos de tjänstemän som bereder våra ärenden. Vi får kolla upp om det varit så i det här fallet.

Karta: Åsundabadet, Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!