Önskemålet: Gör något åt trafiken i Rimforsa

Trafiksituationen ska utredas, så även ortens centrum. Det var två av de svar som Kindapolitikerna gav de över 100 Rimforsabor som närvarade vid torsdagens medborgarträff.

"En förbättrad trafiksituation". Det önskade sig Rimforsaföräldern Angelica Gredeskog vid torsdagens medborgarträff i Hackelhallen.

"En förbättrad trafiksituation". Det önskade sig Rimforsaföräldern Angelica Gredeskog vid torsdagens medborgarträff i Hackelhallen.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2019-12-01 16:00

– Samhället har vuxit ganska mycket de senaste 20-30 åren och då har trafiken helt enkelt inte hunnit med. Det finns till exempel för få gång- och cykelvägar, och belysningen söder om orten är för dålig, så frågan är allvarlig, konstaterar Thomas Fransson (M), ledamot i samhällsbyggnadsnämnden. 

Det råder i princip fri fart genom samhället, det finns för få säkra transportvägar för barn och ungdomar, och passagen över järnvägen och mot Hackelområdet, är problematisk. Orosyttringarna kring trafiksituationen på orten var många när gruppen "Leva och bo i Rimforsa", på uppdrag av Kinda kommun, bjöd in till medborgarträff i den nya idrottshallen. Besökaren Per-Anders Bönner var en av flera som lyfte ämnet inför politikerna på plats. 

– Det är möjligt att Hackelområdet är en bra plats för den nya skolan, men vi befinner oss väl knappast i ett läge där järnvägen ska läggas ned, och hittar man då inte en bra överfart på något sätt så kommer situationen att vara knepig, konstaterade han medan Rimforsaföräldern Angelica Gredeskog var inne på samma spår: 

– Trafiksituationen omkring Hackelhallen är redan i dag kaosartad. Samtidigt passerar tåget här utanför och många barn rör sig i området så något måste verkligen göras.

Som svar på frågorna kunde den politiska ledningen, med bland andra kommunstyrelsens vice ordförande Lars Karlsson (L), meddela att en trafikutredning är på gång.

– Beslut om utredningen tas vid kommunstyrelsen på måndag (2:e december) och vi vill få till det här så fort som möjligt. Innan en ny skola är klar ska också trafiksituationen vara åtgärdad, berättade han och politikerkollegan Fransson fortsatte:

– Utredningen ska hjälpa till att ta fram förutsättningarna för en bättre trafiksituation, men frågan är tyvärr lyft för sent.

Under det drygt två timmar långa mötet lyftes så klart även andra, mer positiva, ämnen upp, som tillväxt och bostadsbyggande, men också framtiden för ortens centrum. Även här ska en utredning genomföras.

– Det här gör vi för att kunna plocka upp alla visioner och tillsammans med er ta fram ett långsiktigt dokument som vi hoppas kunna presentera under våren, sa Karlsson. 

Som avslutning på träffen fick alla besökare skriva ned en sak som de önskar ska förbättras i Rimforsa. Dessa synpunkter kommer "Leva och Bo"-gruppen att sammanställa och presentera framöver. 

"En oerhört positiv känsla", sa Leif Ihreskog, från arrangören "Leva och Bo i Rimforsa", direkt efter den genomförda medborgarträffen.
"En oerhört positiv känsla", sa Leif Ihreskog, från arrangören "Leva och Bo i Rimforsa", direkt efter den genomförda medborgarträffen.
Karta: Hackelhallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!