Ny butik i Rimforsa vill värna om det lokala

Efter en tids sjukdom fick Eve-Mai livet tillbaka efter omställning av kosten. Nu vill hon och maken inspirera med sin nya butik.

Eve-Mai i full gång med att mala mjöl på lokalt producerat spannmål.

Eve-Mai i full gång med att mala mjöl på lokalt producerat spannmål.

Foto: Privat

Rimforsa2023-03-04 17:00

Under flera år led Eve-Mai Vidhall Karlsson av svåra reumatiska besvär och var i perioder sängliggande på grund av smärtan. Få av behandlingarna och medicinerna hjälpte och hon bestämde sig för att på egen hand gå till botten med sin sjukdom.

– Jag började fundera på om det kunde vara allergi eller överkänslighet som låg till grund för mina besvär, så jag började experimentera med kosten och uteslöt e-ämnen och andra tillsatser så gott jag kunde. Ganska snart märkte jag stor skillnad i mitt mående.

Idag mår Eve-Mai bra och bor med maken Gustav och sonen Henri i utkanten av Rimforsa. Där har de nyligen omvandlat en del av sitt hus till en butik med fokus på förädling och "gör det själv"-tänk.

undefined
Eve-Mai, Henri och Gustav Vidhall Karlsson har gjort plats för Förädlarbutiken i en del av sitt bostadshus.

– Vi vill få människor att förstå det fina med att laga sin mat själva från grunden, allt från bröd och ost till yoghurt, ketchup och majonnäs. Ja, allt går att göra på egen hand och på så sätt också slippa onödiga tillsatser, säger Eve-Mai.

– Maten vi handlar i affären transporteras ofta långa sträckor från leverantör till butik och det är just sådana saker vi vill komma ifrån. Det finns så många livsmedelsproducenter runtom i Kinda där vi kan få tag i allt vi behöver, och vi slipper långa transportsträckor, säger Gustav.

undefined
Eve-Mai i full gång med att mala mjöl på lokalt producerat spannmål.

Tanken på en egen butik har funnits i över ett år och i slutet av januari kunde paret öppna portarna till Förädlarbutiken. Här finns, förutom ett utbud av närproducerade produkter, även hjälpmedel för att komma igång med livsmedelsproduktion hemma. Dessutom kan man i butiken få hjälp att mala sitt eget mjöl eller pressa egen olja.

– Vi vill att det ska bli mer vanligt att självförädla och tillverka sin mat i sitt eget hemmakök, lite mer som man levde förr i tiden, säger Eve-Mai.

undefined
I butiken kan man bland annat få hjälp att mala sitt eget mjöl.

Paret upplever att de fått ett varmt bemötande i den nya butiken, där kunder ofta samlas för att samtala om mat.

– Vi hoppas att butiken ska bli som en knutpunkt både för ortsbor och för lokala leverantörer av livsmedel på sikt, menar Gustav.

Men kommer en så pass nischad butik att funka i Rimforsa?

– Det är klart att vi ser svårigheten med att öppna den här sortens butik på en så liten ort, men det viktiga för oss är inte någon ekonomisk vinning. Vi vill sprida information om möjligheterna som finns med närproducerad, hemlagad mat. Vi brinner verkligen för detta, säger Eve-Mai.

Hemlagat och närproducerat, det är grundtanken för parets butik.
Hemlagat och närproducerat, det är grundtanken för parets butik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!