"Vore fint med mer grönska och bänkar"

Viljan att utveckla torget i Rimforsa har pekats ut av Kinda kommun tidigare. Nu ska vision bli verklighet. "Det finns mycket som kan bli bättre", säger Rimforsabon Linn Sandwall.

Kindas samhällsbyggnadsnämnd vill, med en ny detaljplan, staka ut framtiden för torget i Rimforsa. "Borde vara en oas för fler", tycker Rimforsabon Linn Sandwall med dottern Ebba.

Kindas samhällsbyggnadsnämnd vill, med en ny detaljplan, staka ut framtiden för torget i Rimforsa. "Borde vara en oas för fler", tycker Rimforsabon Linn Sandwall med dottern Ebba.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2021-11-01 19:00

I den fördjupade översiktsplanen (föp) för Rimforsa, som antogs år 2019, pekar kommunen ut det centralt belägna torget som ett utvecklingsområde och en plats för bostadsbebyggelse. Stiftelsen Kindahus nappade på tanken och lämnade, i maj 2020, in en förfrågan om att få köpa mark i syfte att uppföra ett nytt flerfamiljshus. Nu har samhällsbyggnadsnämnden (sbn) behandlat frågan – och säger nej. Nämnden vill, innan en sådan affär, genomföra det första steget för en ny detaljplan.

undefined
Stiftelsen Kindahus vill bygga ett nytt flerfamiljshus vid torget i Rimforsa. Innan ett sådant avtal tecknas vill Kinda kommun ta fram ett planprogram. "Vi har förståelse", konstaterar Kindahus nya vd Kajsa Claesson.

– Kindahus har initierat frågan genom att efterfråga marken. Vi har en föp som pekar ut utvecklingen av torget men som inte är juridiskt bindande och därför vill vi inleda arbetet med ett planprogram för att inte redan från början vara bundna i en inriktning, förklarar nämndens ordförande Mikael Österling (L).

– Däremot så signalerar föp:en en tydlig politisk vilja om fler antal bostäder i Rimforsa och detta bör vi beakta vid all detaljplanering och samhällsplanering framåt, fortsätter han i ett mejl till oss.

Målet är att sbn, med ytterligare 300 000 kronor i 2022-års budget, ska kunna inleda detaljplanearbetet efter årsskiftet. Den första etappen är alltså ett så kallat planprogram. Plan- och byggchef Maria Hedberg förklarar:

– Ett planprogram är ett extra steg som egentligen inte är lagstadgat men som är vedertaget i kommunerna när det gäller platser som påverkar allmänheten mycket. Man vill pröva lite olika sätt att se på en plats innan den formella detaljplaneprocessen påbörjas. 

undefined
Rimforsabon Linn Sandwall tycker att parkeringarna på torget borde ersättas med fler parkeringar vid ICA-butiken. "Det är alltid ganska trångt på den ICA-parkeringen", säger hon.

Tanken är att planprogrammet, genom skisser och studier, ska resultera i ett antal möjliga alternativ för bebyggelse och utveckling. Dessa alternativ presenteras sedan i ett samråd där allmänheten kan lämna synpunkter.

– Först därefter tas ett politiskt beslut om inriktningen för den nya detaljplanen, förklarar Hedberg.

Är detta ett steg ni inkluderar med tanke på turerna kring Rimforsa skola?

– Det här hade vi nog gjort oavsett i och med att det är ett torg. Det är en allmän plats i det mest centrala läget i Rimforsa och vi vill få in invånarnas synpunkter och vad de vill med torget, svarar plan- och byggchefen.

I föp:en för Rimforsa slås det fast att ett flerbostadshus, innehållande 10 till 20 lägenheter, skulle kunna få plats på torget samtidigt som området, i större utsträckning, kan anpassas efter gående och cyklister.

undefined
"Det finns ett stort behov av nya bostäder i Rimforsa", konstaterar plan- och byggchefen Maria Hedberg.

Rimforsabon Linn Sandwall, 30, och hennes dotter Ebba, 7, vill att torget ska bli en oas.

– Det vore fint att ha lite mer grönska och parkbänkar, kanske en liten lekpark, så att det blir en oas för fler. Det kanske kan bli lite mer som ett centrum med fler restauranger och uteserveringar, konstaterar Linn och fortsätter:

– Jag skulle också kunna tänka mig fler lägenheter. Väldigt många är intresserade av att bo här men har inte råd att köpa ett hus.

undefined
Jan Pantzar bor alldeles intill torget och tycker att gatan Borgbacken borde stängas av. "Då skulle torget ramas in på ett bättre sätt", menar han.

Jan Pantzar, 82, bor strax intill torget i Rimforsa.

– Jag tycker att man ska stänga av gatan som går förbi torget och anlägga lite planteringar istället. Det skulle göra torget trevligare, konstaterar han.

Innan detaljplanearbetet kan påbörjas ska kommunstyrelsen och kommunfullmäktige fatta beslut i ärendet.

– I den bästa av världar kan en ny detaljplan vara klar och antagen våren 2024, berättar Maria Hedberg och fortsätter:

– Det finns ett stort behov av nya bostäder i Rimforsa och att få till det här på en så central plats vore ett lyft för hela orten.

Kindahus om beslutet

Stiftelsen Kindahus nya vd Kajsa Claesson kommenterar samhällsbyggnadsnämndens beslut så här: "Vi kommer att avvakta kommunstyrelsens beslut kring vår förfrågan innan vi fattar vidare beslut kring hur vi vill gå vidare. Vi är såklart fortsatt intresserade av marken och förstår att vi måste invänta kommunens pågående processer. Vi vet att det finns en efterfrågan av nya bostäder i Rimforsa och vill givetvis möjliggöra det".

Karta: Rimforsa torg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!