Nu är den nya altartavlan på plats i Rimforsa

Förra året firade församlingsgården i Rimforsa 30 år. Nu har lokalen slutligen blivit komplett med orgel och ny altartavla.

Fredrik Lennman beundrar den nya altartavlan.

Fredrik Lennman beundrar den nya altartavlan.

Foto: Lina Edgar

Rimforsa2023-02-21 17:00

1992 påbörjade man den stora satsningen att bygga en församlingsgård i Rimforsa och nu, 30 år senare, har lokalen kompletterats med både orgel och ny altartavla.

– Man såg utvecklingspotential i Rimforsa och ville därför bygga en församlingsgård här, säger Fredrik Lennman, tillförordnad kyrkoherde i Rimforsa församling. 

undefined
Fredrik Lennman, tillförordnad kyrkoherde, tycker att församlingsgården känns mer komplett nu när altartavla och orgel finns på plats.
undefined
Orgeln har tidigare tillhört Liljeholmens folkhögskola. Fredrik Lennman tycker det känns roligt att orgeln har lokal anknytning.

I höstas bjöd församlingen in till 30-årsjubileum där bland annat biskopen Martin Modéus fanns på plats. Då invigde han även den nya orgeln i församlingsgården.

– Egentligen är det inte en ny orgel. Den har tidigare tillhört Liljeholmens folkhögskola, men nu står den på plats och det känns bra att den har lokal anknytning. Det tar tid att växa in i en lokal, men församlingsgården känns mer komplett med både orgel och altartavla på plats i Den Gode Herdens kapell.

Frågan om en altartavla till församlingsgårdens kapell är inte ny, men under början av 2022 blev den aktuell igen. Och nu ett år senare pryder den slutligen sin plats längst fram i den stora salen.

undefined
Fredrik Lennman beundrar den nya altartavlan.
undefined
Den nya altartavlan på plats i Rimforsa församlingsgård.

– Kyrkorådet tyckte det passade bra att satsa på detta i samband med 30-årsjubileet. Törneviksfonden, en minnesfond kopplad till församlingen, har bekostat altartavlan och det är vi väldigt tacksamma för.

Robin Johansson på Ikonverkstaden på Kållandsö i Västergötland är konstnären som tillsammans med kyrkorådet kom fram till motiven och utseendet på altartavlan. Bilderna visar olika skeenden från bibeln, exempelvis bebådelsen och uppståndelsen. Samtliga bilder är utvalda för att passa i Den Gode Herdens kapell.

– Man följer en given tradition när man sysslar med ikonmålning och det finns vissa regler man förhåller sig till kring när det gäller vad en ikon ska innehålla. Man kan säga att ikonmålning är som ett eget språk, säger Robin.

undefined
Konstnären Robin Johansson menar att ikonmålning är som ett helt eget språk.

Konstnären är född i Bestorp och sedan uppvuxen i Linköping, och tycker det känns väldigt roligt att hans målningar hamnat nära hans ursprung i Östergötland.

– Jag följde med kärleken till Västergötland, men är medlem i Ekumeniska Kommuniteten i Bjärka-Säby. Jag vill hålla kvar i mina rötter på så sätt, menar han.

I slutet av januari färdigställdes altartavlan och placerades i Rimforsa Församlingsgård. 

– Den kvällen bjöd vi in till församlingsgården så att folk fick se altartavlan och höra konstnären själv berätta om skapandeprocessen och sin verksamhet. Det blev en fin kväll med runt 60 besökare, säger Fredrik Lennman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!