LISTA: Här är reaktionerna på nya skolprojektet

Länsstyrelsen och Trafikverket kräver en plan för hur barnens vägar till skolan på Hackel ska bli säkra. Det framgår av de yttranden myndigheterna har lämnat in till kommunen.

Trafikverket är en av de aktörer som har granskat Kinda kommuns planer på en ny skola på Hackelområdet i Rimforsa. De eftersöker säkra skolvägar.

Trafikverket är en av de aktörer som har granskat Kinda kommuns planer på en ny skola på Hackelområdet i Rimforsa. De eftersöker säkra skolvägar.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson/bildmontage

Rimforsa2021-02-02 11:02

Som vi tidigare har rapporterat, för första gången i november 2019, är Hackelområdet i Rimforsa den tänkta placeringen för en ny grundskola på orten – med plats för omkring 420 elever. Kommunens samhällsbyggnadsförvaltning har sedan dess tagit fram ett första detaljplaneförslag för att möjliggöra byggnationen. Förslaget har nyligen varit ute på samråd – en process där allmänheten och berörda myndigheter får möjlighet att säga sitt. Vi har begärt ut alla de yttranden, 28 till antalet, som har inkommit. Här sammanställer vi synpunkterna från några av de tyngsta aktörerna:

undefined
Länsstyrelsen Östergötland vill att skolbyggnadens långsida placeras mot Stångådalsbanan för att minska den bullernivå som järnvägen orsakar.

Länsstyrelsen Östergötland
Personalens och elevernas hälsa och säkerhet – det är den punkt i myndighetens yttrande som får absolut störst fokus. Bland annat eftersöker länsstyrelsen ett förtydligande från kommunen kring de framtida saneringsbehoven. "Saneringen som genomfördes på fastigheten under 2008 och 2009 omfattade inte hela planområdet. Av slutredovisningen framgår dessutom att det har lämnats kvar föroreningar av arsenik inom det sanerade området".

Bullernivån, som kan uppkomma från den närliggande Stångådalsbanan, är också något som länsstyrelsen belyser. De anser att skolbyggnaden bör placeras med långsidan mot spåret för att skapa en så kallad "ljudskugga" på skolgården. Alternativet är en fyra meter hög bullerskyddskärm.

Till sist sätter de fingret på trafiksäkerheten och konstaterar att trafikutredningen bör kompletteras med en analys för hur det säkerställs att barnens skolvägar blir säkra.

undefined
Trafikverket vill se hur Kinda kommun ämnar säkerställa att elevernas skolvägar genom samhället ska bli säkra. Förbi detta övergångsställe färdas 4 300 fordon om dagen.

Trafikverket
Precis som länsstyrelsen har Trafikverket synpunkter på kommunens tänkta trafiklösningar. "Planförslaget medför att resmönstret för eleverna kommer att förändras eftersom skolan varit centralt placerad i samhället och nu kommer att placeras norr om Stångådalsbanan och norr om Ulrikavägen som i dag är barriärer i Rimforsa", påpekar myndigheten. 

Enligt statistik i yttrandet färdas dagligen cirka 4 300 fordon, varav 200 lastbilar, på den del av Ulrikavägen som eleverna kommer att korsa. "Det är önskvärt om trafikutredningen kompletteras med en analys av hur det säkerställs att barnens skolvägar blir säkra", konstaterar Trafikverket.

undefined
Kinda Båtklubb, som har sin båthamn precis intill skolfastigheten, ser en uppenbar risk att elever kommer att vistas på området.

Kinda båtklubb
Den ideella föreningen, med sina 185 medlemmar, har sin båthamn bara något stenkast från den tänkta skolan. I sitt yttrande ställer föreningen inte några direkta krav på kommunen men påtalar en oro gällande elevernas säkerhet. "Barn är och ska vara nyfikna men att stilla sin nyfikenhet i en båthamn kan vara förödande. Vi är medvetna om att hamnen inte är tänkt som en del av skolgården men barn vill ofta utforska omgivningen och gärna där man inte ska vara", skriver de.

Bryggorna i hamnen saknar skyddsräcken, vattnet blir snabbt djupt och avståndet mellan stegarna är långt i det fall någon skulle ramla i. Föreningen påpekar också att det förvaras en del kemikalier på området och att tunga transporter är vanligt förekommande såväl under vardagar som helger. Slutligen skriver båtklubben följande: "Vinterförvaring av båtar med höga ställningar täckta med presenningar och fästa med rep blir lätt spännande lekplatser för barn. Att ett barn skulle komma under en fallande båt är en mardröm".

undefined
Ska Hackelhallen byggas om till gymnastiksal? Det undrar både Rimforsa IF, Tjärstads hembygdsförening och flera kommuninvånare.

Rimforsa IF

Vi har tidigare rapporterat om idrottsföreningens inställning till den planerade skolan och i deras yttrande har de ett tydligt krav till kommunen. "Uppförandet av en skola på Hackelområdet får under inga omständigheter påverka möjligheterna (att utveckla området till ett sport- och fritidscenter och erbjuda Rimforsaborna goda förutsättningar till en aktiv fritid) negativt", skriver RIF. De påpekar också ett framtida behov av fler fotbollsplaner och att en ombyggnation av Hackelhallen, från bollhall till gymnastiksal, kan få negativa konsekvenser för föreningens innebandyverksamhet.

undefined
Tjärstad hembygdsförening efterfrågar förtydliganden kring de föroreningar som finns och har funnits på området och hur kommunen ämnar sanera.

Tjärstad hembygdsförening
I egenskap av en aktör som värnar och vårdar hembygdens natur- och kulturarv har föreningen skickat in ett yttrande. Bland annat efterfrågar de följande av kommunen: att detaljplanen anpassas och även presenteras för barnen i Rimforsa, att sociala och samhällskulturella aspekter inkluderas i en lokaliseringsutredning, att kommunen utreder risken att skolans möjlighet till utomhuspedagogik försämras på Hackel och att de förtydligar om det finns behov av att bygga ytterligare en idrottshall eller om skolan ska använda Hackelhallen.

Detaljplaneprocessen

Det är kommunen som upprättar en detaljplan som skickas ut på samråd till berörda. De synpunkter som kommer in behandlas av samhällsbyggnadsnämnden (SBN) som sedan lämnar ut planförslaget för granskning i cirka tre veckor. Planen godkänns av SBN, eller kommunfullmäktige om ärendet är av stor betydelse. Tre veckor efter antagandet gäller planen. Detaljplanen kan överklagas till länsstyrelsen vars beslut i sin tur kan överklagas hos mark- och miljödomstolen. Källa: www.kinda.se

Karta: Hackel, Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!