Kindahus: "Det är naturligtvis inte bra"

Ett pågående arbete har gett konsekvenser för Kindahus hyresgäster. Någon ska ha haft endast 16 grader i sin lägenhet. "Det är naturligtvis inte bra", konstaterar Jan Skarin, VD för Kindahus.

Jan Skarin, VD för Stiftelsen Kindahus, tycker att 16 grader i en lägenhet är alldeles för kallt.

Jan Skarin, VD för Stiftelsen Kindahus, tycker att 16 grader i en lägenhet är alldeles för kallt.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2021-09-23 10:30

– Det är för kallt. 16 grader är den nedre gränsen för en inomhustemperatur och det ska inte vara bestående, säger Jan Skarin.

Den rådande kylan i hyreshusen i Tävelstad-området ska enligt honom bero på ett omfattande värmepumpsarbete. Både på Norra och Södra Gärdesvägen utökar Kindahus sina befintliga bergvärmeanläggningar med fler borrhål och effektivare bergvärmepumpar. 

På Norra Gärdesvägen är projektet slutfört sedan början av veckan, men än fortgår arbetet på Södra Gärdesvägen.

Hyresgästerna ska i det området ha varit utan värme i en knapp vecka till följd av arbetet. Det bekräftas av Håkan Carlzon, drifttekniker på Kindahus samt projektledare för rådande arbete.

Varför är anläggningarna inte klara samtidigt?

– Det är två separata anläggningar, så de har inte byggts parallellt helt och hållet.

Carlzon medger att slutbesiktningen av de utökade bergvärmeanläggningarna i Tävelstad, samt de två helt nya anläggningarna i Kalle Stinas Gränd och på Kvarntorget, skulle ha genomförts nu i dagarna. Nu har besiktningen blivit förskjuten på grund av försenade materialleveranser.

– Nu har entreprenören pratat lite löst om 1 oktober, men jag hoppas de är klara med den sista värmepumpsanläggningen innan dess.

Enligt hyresgästen som vi varit i kontakt med ska de ha tilldelats information om arbetet först dagen innan, genom en lapp i brevlådan. Hur ser du på det?

– Kindahus har som praxis att gå ut med en allmän information till hyresgästerna och det gjorde vi i våras. Sedan är det entreprenörens ansvar att lämna ut information om datum. Även jag kan tycka att lappar dagen innan är lite för kort varsel.

Vidare menar Håkan Carlzon alltså att torsdagens information kom från entreprenören och inte från Kindahus.

Hyresgästen som vi varit i kontakt med vittnar om att deras vatten blivit som varmast 40 grader de senaste dagarna. Hur ser du på det?

– Det är provisoriska varmvattenberedare insatta. Vid överkoppling från de gamla till de nya och när de provisoriska går igång kan det bli varmvattenavbrott.

Carlzon belyser dessutom att en värmeförlust från varmvattenberedaren till kranen är att vänta, men menar samtidigt att en förlust om 20 grader låter väl mycket.

– Det jag kan tänka mig är väl att det kanske blir någon störttappning om alla tappar vatten samtidigt och det inte hinner värmas upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!