Investerat sex miljoner – på ett år

Bröderna Joakim och Emil Thörnberg rivstartade som Ica-handlare. Nu, efter drygt ett år, pustar de ut efter investeringar på närmare sex miljoner kronor.

"Det är viktigt att vi hela tiden försöker att vara i framkant", menar Emil och Joakim Thörnberg som visar upp det helt nya pantrummet.

"Det är viktigt att vi hela tiden försöker att vara i framkant", menar Emil och Joakim Thörnberg som visar upp det helt nya pantrummet.

Foto: Dennis Petersson

RIMFORSA2019-05-06 18:00

– Vi har på något sätt bara ångat på, inte stannat upp eller tänkt efter. Redan från början hade vi en gemensam vision och en klar bild över vad vi ville göra med företaget. Några av projekten kanske blev lite större än vi hade väntat oss, men det har varit fantastiskt kul och något vi verkligen har velat göra, berättar bröderna Thörnberg när vi besöker Ica Melkers i Rimforsa.

45 nya kylmeter, en totalrenoverad förbutik och ett nybyggt pantrum, lägg därtill ett maskinrum där nästan allt bytts ut. Det är mycket som har hänt innanför Ica-butikens väggar sedan generationsskiftet i februari förra året. Efter flera år av förberedelser och utbildningar kunde bröderna Joakim och Emil ta över driften efter deras far Kenneth Thörnberg, något som blev en nystart för verksamheten och början på ett hektiskt år.

– Vi båda har ganska svårt att sitta still så vi rivstartade verkligen förra året och tyckte väl, lite naivt, att vi kunde hitta på något redan under våren. Vi började med att byta ut kassorna och bygga om förbutiken, vilket blev ett jätteprojekt, och sedan gav vi oss på maskinrummet och kylarna. Därefter, när vår vision över hur butiken skulle se ut blev allt tydligare, insåg vi att det gamla pantrummet inte var hållbart, så vi byggde ett helt nytt, berättar Ica-handlarna och fortsätter:

– Det var väl först vid nyåret, när vi satte oss ned och kollade på framtiden, som vi kände att vi skulle ta en projektpaus. Nu ska vi istället stanna upp lite, utbilda vår personal och fokusera på de mjuka värdena.

6 000 000 kronor på ett år. Finns det några risker med att satsa så mycket?

– Jag skulle inte säga att vi sitter i några risker i dag, finansieringen har vi skött genom att ta lån ifrån oss själva. Sedan kan jag väl säga att vi inte kommer att göra något jätteresultat i år, men vi får tänka långsiktigt. Det här är investeringar som ska hålla i många år framöver, förklarar Joakim Thörnberg.

I veckan kommer en av Ica-handlarnas senaste satsningar att uppmärksammas lite extra. Organisationen Pantamera har nämligen utsett det nya pantrummet i Rimforsa till Sveriges snyggaste och på torsdag besöker de butiken för att överlämna utmärkelsen, i form av ett diplom och en prischeck.

– I det läget vi har, med lilla Rimforsa, tror vi att det är viktigt att vi hela tiden utvecklar oss. Vi har tuff konkurrens från Linköping och därför är det viktigt att vi hela tiden försöker att vara i framkant, så att Rimforsaborna vill handla hos oss, avslutar Ica Melkers-duon.

Sedan bröderna Emil och Joakim Thörnberg tog över driften på Ica Melkers i Rimforsa har de gjort investeringar på cirka 6 000 000 kronor.
Sedan bröderna Emil och Joakim Thörnberg tog över driften på Ica Melkers i Rimforsa har de gjort investeringar på cirka 6 000 000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!