In It For Morre - de vill stoppa utvisningen

Jenny Rönningen och Roy Lindhout är två av initiativtagarna bakom “In It For Morre”. Det är ett initiativ av Rimforsaborna som vill att Murteza och Ismail Hanahi ska få stanna kvar i Sverige. 

Murtezas kompisar ställer upp. Barnen kan inte skriva under namninsamlingen för att de är under sexton men de uppmanar de vuxna att skriva under.

Murtezas kompisar ställer upp. Barnen kan inte skriva under namninsamlingen för att de är under sexton men de uppmanar de vuxna att skriva under.

Foto: Privat

Rimforsa2020-07-19 18:00

Initiativet kom när utvisningsbeskedet av familjen kom.  

– Det började bubbla av engagemang och känslor. Det var många som ville göra något. Människor började samla ihop sig, säger Jenny Rönningen.  

Vad har ni för koppling till familjen? 

– Det är en Rimforsafamilj. Den här familjen har engagemang i idrottsrörelsen och föreningsliv. De är en del av samhället och en av oss. Han är som ett av våra barn och en i gänget. Vi skickar inte ett av våra barn till Afghanistan, säger Jenny Rönningen.  

Initiativet har tre olika projekt. Dels “Måla För Morre” som är barnens insamling, en namninsamling som nu är uppe i 4729 namn och en pengainsamling. Pengarinsamlingen är pengar som ska gå till juridiska kostnader.  

– När de fick sin tredje avvisning avslutades stödet med den offentligt utvalda advokaten. Då var vi tvungna att hitta andra medel. Pengarna går så de kan få bra rättslig hjälp som kan hjälpa dem vidare, säger Roy Lindhout.  

Initiativet fick kontakt med bandet Kalle Bah som kom och spelade under en eftermiddag sent in på kvällen. Folk fick önska via sociala medier att bandet skulle komma och spela. De var både på äldreboendet och i flera villaområden i Rimforsa. Bandet uppmanade alla att bidra med en summa till insamlingen som går till familjen.  

– Det var en sån kraft i samhället, säger Jenny Rönningen.  

Idag ligger insamlingen på över 63 000 kronor.  

– Det har skapat ett lokalt engagemang i frågan. Familjen är väldigt tacksamma. Vi har en ambition att sprida det mer och ta det till en nationell nivå. Initiativets syfte och mål är att vi vill förhindra utvisningen av familjen. Det är så fel, säger Jenny Rönnngen.  

Initiativtagarna menar att hela samhället Rimforsa har ställt upp.  

– Matbutiker som ställer upp, idrottsföreningar och olika kyrkor. Alla vill vara med och hjälpa till, säger Roy Lindhout.  

Jenny Rönningen beskriver att det känns som att de har hela samhället i ryggen gällande den här frågan.  

– Många har uttryckt att man är stolt över samhället. Det är så fint att se så många som är engagerade, säger Jenny Rönningen.  

– Jag kommer ihåg när familjen kom hit. Vi körde mycket fotboll. Murteza ville alltid vara med. Det har varit kul att följa honom hela tiden. Idrott bryter gränserna. Man pratar samma språk på planen, säger Roy Lindhout.  

"Vi är inget språkrör för familjen. Vi vill bara hjälpa till att möjliggöra den här processen att de ska få stanna", säger Jenny Rönningen.
"Vi är inget språkrör för familjen. Vi vill bara hjälpa till att möjliggöra den här processen att de ska få stanna", säger Jenny Rönningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!