Högre säkerhet kräver förändringar i trafiken

Samhällsbyggnadsförvaltningen har inlett diskussioner med trafikverket för att förbättra trafiksäkerheten kring Hackelområdet.

Den här järnvägsövergången diskuteras om den ska göras säkrare eller stängas helt.

Den här järnvägsövergången diskuteras om den ska göras säkrare eller stängas helt.

Foto: Max Elofsson

Rimforsa2019-10-25 05:00

Först byggdes fritidsanläggningen och i augusti stod Hackelhallen klar. Sedan dess har allt fler fotgängare, cyklister och bilister börjat röra sig till och från området i Rimforsa. Nu vill samhällsbyggnadsförvaltningen vidta åtgärder för att göra det säkrare för samtliga oskyddade trafikanter att röra sig kring området.

De åtgärder som förvaltningen vill göra omfattar arbeten på trafikverkets vägnät och därför måste det göras i samförstånd med trafikverket och enligt kommunen har de tagit kontakt för att diskutera åtgärder.

– Vi ser det som nödvändigt att komma igång med att förbättra trafiksäkerheten i området. Under de senaste åren har aktiviteten i området ökat successivt och behovet av trafiksäkerhetsåtgärder har blivit mer och mer påtaglig just här omkring vartefter, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mikael Österling (L).

De åtgärder som de har föreslagit berör flera vägar, passager och en obevakad järnvägsövergång.

Den obevakade järnvägsövergången går mellan idrottsområdet och Kalmarvägen och där vill de se antingen att övergången åtgärdas så att den uppfyller trafiksäkerhetskraven, eller att den stängs helt. 

– Det som vi vill signalera nu är att vi ser att det finns en mängd problem som vi vill komma till rätta med. Sedan är det svårt för oss att dra alltför stora slutsatser ännu, säger Mikael Österling.

Om man väljer att behålla järnvägsövergången vill de även se att stigen som går mellan Kindavägen och Kalmarvägen uppgraderas till en ordentlig gångväg.

Eftersom att åtgärda exempelvis en gångpassage kan innebära olika stora kostnader om de tänker sig ett övergångsställe, refug eller trafikljus, så är det för tidigt att säga vad arbetet kommer att kosta. Dessutom är det en sådan sak som ska diskuteras med trafikverket för att nå bästa möjliga lösning. Samhällsbyggnadsförvaltningen har räknat med att omkring två miljoner kronor kommer att behöva användas till projektet.

– Vi för en dialog med dem för att komma överens om vad som kan funka. När vi har pratat med trafikverket så har det varit positivt bemötande och de vill också att det ska vara så säkert som möjligt kring våra vägar, säger samhällsbyggnadsförvaltningens chef Bita Almasian.

Genom dessa åtgärder ser de ett ökat miljöarbete också. Detta blir ett sätt för fler att välja att gå eller cykla i stället för att åka bil till Hackelområdet. 

Gösta Gustavsson (M), Hans Måhagen (S), Bita Almasian och Mikael Österling (L) vill se förändringar så snart som möjligt.
Gösta Gustavsson (M), Hans Måhagen (S), Bita Almasian och Mikael Österling (L) vill se förändringar så snart som möjligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!