Här ska väggmålningarna bevaras - "Vill återskapa"

I Rimforsabyggnaden "Villa Björksund" finns dekormålningar från början av 1900-talet. Nu ska de restaureras - med ett statligt stöd på 60 000 kronor.

Peter och Stina Garvin, som äger Villa Björksund i Rimforsa, får statligt stöd för att restaurera de dekormålningar som finns i byggnaden.

Peter och Stina Garvin, som äger Villa Björksund i Rimforsa, får statligt stöd för att restaurera de dekormålningar som finns i byggnaden.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Rimforsa2020-09-30 22:00

– De är över hundra år gamla, färg har flagnat, mattats och gulnat och så har det vittrat sönder i materialet. För oss känns det viktigt att bevara dem och nu vill vi återskapa originalen, förklarar fastighetsägaren Peter Garvin.

Under oktober kommer byggnaden, precis intill Åsundens strand, att få besök av en konservator. 88 procent av kostnaden står Riksantikvarieämbetet och länsstyrelsen för - resten får Peter och Stina Garvin betala.

– Det här arbetet kan bara göras av ett proffs som har de rätta kunskaperna. När det nu blivit som det blivit med uthyrningar och evenemang det här året passar vi på att göra sånt här istället, avslutar paret.

undefined
I Björksund finns det en bård som föreställer ett insjölandskap, och så finns det målningar över de två öppna spisarna. Nu ska de restaureras.
Karta: Villa Björksund, Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!