53 nya bostäder i närheten av Åsunden planeras

Söder om Rimforsa planeras det för runt 50 bostäder på området betecknat Krågedal 1:3. Nu väntar en granskning av planerna innan beslut kan fattas.

Krågedal 1:3 är beteckning på området ett par kilometer söder om Rimforsa tätort, där det planeras cirka 50 bostäder.

Krågedal 1:3 är beteckning på området ett par kilometer söder om Rimforsa tätort, där det planeras cirka 50 bostäder.

Foto: Jan Novotny

Rimforsa2023-04-19 20:00

Vi har tidigare skrivit om området Rimforsa 1:49 i nordvästra delarna av orten där det planeras för lite drygt 50 bostäder. Nu ligger ytterligare ett planförslag ute för granskning. Det handlar om området betecknat Krågedal 1:3, beläget cirka tre kilometer söder om Rimforsa tätort intill Kalmarvägen, runt hundra meter från sjön Åsundens strand. Här planeras det för upp till 53 bostäder, med möjlighet av olika bostadstyper, som villor, radhus eller parhus.

Den granskning av detaljplaneförslaget som nu pågår har föregåtts av en samrådsprocess. Under samrådet har kommuninvånare och myndigheter kunnat komma med synpunkter på det förslag som presenterades då. Dessa presenteras i en så kallad samrådsredogörelse.

undefined
150 fordon passerar i genomsnitt per dygn planområdet, enligt nationella vägdatabasens siffror från 2019.

Utöver berörda myndigheter, som Länsstyrelse och Trafikverket, har sex stycken enskilda personer kommit med synpunkter under samrådet. En vanlig invändning mot byggplanerna bland dem är att Krågedal 1:3 består av jordbruksmark som borde bevaras.

"Kinda kommun bör fundera ytterligare på om det är ok att exploatera fullvärdig bruten åkermark med framför allt avseende på vad vi nu sett sker i vår omvärld i Europa", skriver en av synpunktsförfattarna i samrådsredogörelsen.

undefined
Tvärsöver vägen ligger sjön Åsunden bara något stenkast bort. Delar av planområdet omfattas av strandskydd, men det strandskyddet kommer att upphävas om detaljplanen antas.

På detta svarar kommunen att det är motiverat att ta jordbruksmarken i anspråk. I planbeskrivningen, ett dokument där kommunen går igenom en mängd olika aspekter av bygget, skriver man:

"Trots att det föreslagna planområdet (område 3) ligger på jordbruksmark så bedömer kommunen att det är ett väsentligt samhällsintresse att möjliggöra för bostäder på denna mark. Intresset att bygga 50 bostäder i en attraktiv miljö argumenterar för den föreslagna exploateringen på lågt klassad jordbruksmark."

undefined
Kör man söderut på Kalmarvägen från Rimforsa så kommer man efter ungefär tre kilometer till området Krågedal. I den fördjupade översiktsplanen för Rimforsa föreslår man att bygga en cykelbana hit.

Några synpunktsförfattare påpekar också att Kalmarvägen är smal och har många skymda kurvor, vilket utgör en fara för gångtrafikanter. Att sänka hastigheten från dagens 70 km/h föreslås. Kommunen skriver i en kommentar:
"(...) Hastigheten på vägen hanteras inte inom ramen för detaljplanen. Frågan hanteras i andra pågående och kommande processer i översikts- och detaljplanering."

Granskning av detaljplaneförslaget pågår till den 30 april. När synpunkter som inkommit under granskningstiden har behandlats är det upp till politikerna i kommunfullmäktige att ta ställning i frågan. Kommunen räknar i sin tidsplan att området tidigast kan vara helt utbyggt år 2026.

In till planområdet leder två vägar från Kalmarvägen, eller länsväg 603 som den också heter. Inuti planområdet är det planlagt för allmän plats, där det är tänkt att kunna finnas en yta för lek och rekreation.
In till planområdet leder två vägar från Kalmarvägen, eller länsväg 603 som den också heter. Inuti planområdet är det planlagt för allmän plats, där det är tänkt att kunna finnas en yta för lek och rekreation.
Karta: Krågedal
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!