Förslaget: Mer skugga vid Åsundabadet

Tobias Jansson, (KD), ledamot i bildningsnämnden har lämnat ett förslag till kommunen. Det handlar om att det ska finnas möjlighet till skugga vid Åsundabadet i Rimforsa. 

Tobias Jonsson hoppas att kommunen kommer att ta upp frågan.

Tobias Jonsson hoppas att kommunen kommer att ta upp frågan.

Foto: Märta Svensson

Rimforsa2020-09-01 08:00

– Jag är inte först med tanken. Det har varit på tal länge, förklarar han.

Tobias Janssons förslag är att det ska finnas skugga vid badet. För några år sedan så fanns det träd som växte och skänkte skugga till de som ville. Tobias Jansson tror att det var när toalettbyggnaden byggdes som flera träd togs bort.

– Det är alltid lätt att vara efterklok. Det fanns tre bra träd men nu är det bara en stubbe kvar.

Det finns en björk som fortfarande står kvar och ger skugga. Vid grillplatsen till vänster om badet finns det några träd som skyddar.

– Små barn ska inte vara i sol. Barn har känsligare hud än oss. Lekplatsen som byggdes är inte heller i skugga, säger Tobias Jansson.

undefined
Lekplatsen nära toaletterna har lite skugga på sig men lekplatsen på gräsmattan har ingen.

För att kommunen ska ta upp det här förslaget så måste det få ett visst antal gillamarkeringar på kommunens hemsida. Flera har hört av sig till Tobias och tycker att förslaget är bra. Han har pratat med flera föräldrar i Rimforsa som också tycker att det vore bra med skugga vid badet.

– Jag har inte hört något negativt. Det enda jag kan tänka mig är om någon har missförstått förslaget om att det ska vara skugga på hela badplatsen. Kanske de som bor med sjöutsikt skulle störa sig på ett träd.

undefined
Tobias Jonsson hoppas att kommunen kommer att ta upp frågan.

Vad det skulle kunna va för något som ger skugga lämnar Tobias Jansson till de som bestämmer.

– Det skulle vara bra med någon typ av träd eller buske. Helst snabbväxande Att bygga någon typ av solskydd är också ett alternativ. Det skulle vara det snabbaste alternativet men det kräver också underhåll och ser inte så naturligt ut. 

Zacharias och Louise Häljeskog och deras två barn hänger en del vid Åsundabadet.

Skulle ni vilja ha mer skugga vid Åsundabadet?

– Inte för min skull men för barnens skull, säger Zacharias.

– När jag var yngre så fanns det ett träd som gav mycket skugga men det är borta nu, fyller Louise i.

Samhällsbyggnadschefen Karolina Hedlund vill vänta med att kommentera förslaget tills dess att röstningstiden gått ut.

– Vi vet ännu inte om frågan kommer lyftas men jag vet att det finns andra miljökontor i landet som gjort tillsyn på det här med solljus och möjlighet till skugga. Å andra sidan är just det här en lekplats på en offentlig plats vilket inte är samma sak som om den skulle ligga vid en förskola - där kommunen bär ansvaret.

Zacharias Häljeskog, Cornelia Häljeskog, Alfred Häljeskog och Louise Häljeskog tycker att det vore bra med skugga vid badplatsen.
Zacharias Häljeskog, Cornelia Häljeskog, Alfred Häljeskog och Louise Häljeskog tycker att det vore bra med skugga vid badplatsen.
Karta: Åsundabadet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!