Nya planen för Hackel: "Pengarna är inte bortkastade"

Det har kostat minst 1,5 miljon kronor för att möjliggöra en skola på Hackel i Rimforsa. "Det är inte bortkastade pengar", konstaterar kommunalrådet Christer Segerstéen (M).

Kostnaderna för att skapa förutsättningar för en grundskola på Hackel har hittills varit drygt 6,2 miljoner kronor. "Pengarna är ingalunda bortkastade", menar Christer Segerstéen (M).

Kostnaderna för att skapa förutsättningar för en grundskola på Hackel har hittills varit drygt 6,2 miljoner kronor. "Pengarna är ingalunda bortkastade", menar Christer Segerstéen (M).

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2021-08-27 20:19

En hel detaljplaneprocess genomfördes, placeringen debatterades och till sist, när förutsättningarna för en grundskola på Hackelområdet väl fanns där, valde den styrande koalitionen att göra en vändning i frågan. Den nya linjen är att Rimforsas skola ska byggas ut och om på befintlig plats samtidigt som en viss del av fotbollsplanen Åsundavallen kan tas i anspråk. Vad ska då hända med den tomt som kommunen, för två år sedan, köpte för 4,7 miljoner kronor och där förberedelserna för en grundskola har kostat minst 1,5 miljon kronor?

– Förslaget, som vi tar med oss till kommunstyrelsens (ks) kommande möte, är att detaljplanen ska återremitteras så att samhällsbyggnadsförvaltningen (sbf) kan utvidga den för bostadsändamål. Det vi i Samverkan Kinda (Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna) ser framför oss på Hackel är nämligen en ny större förskola i kombination med bostadsbebyggelse, förklarar Segerstéen.

– Det arbete som har lagts ned hittills och de pengar detaljplanen har kostat är ingalunda bortkastade, fortsätter kommunalrådet.

undefined
"Det är ett bra förslag för Hackel", menar Christer Segerstéen som också konstaterar att trafiksituationen är mindre komplex om det blir en förskola istället för en grundskola.

En del av de eventuella bostäderna på Hackelområdet föreslås vara så kallade trygghetsboenden. Lägenheter för personer som är 70 år eller äldre.

– Vård- och omsorgsnämnden har fört fram behov av trygghetsboenden och vi anser att Hackel är en lämplig plats. I de kommuner där man har valt att blanda den yngre och äldre befolkningen i ett område har det uppfattats som väldigt positivt, menar Segerstéen.

Planen är att förslaget om återremittering tas upp på ks den 6 september för att sedan klubbas på kommunfullmäktige två veckor senare. Därefter är bedömningen att det tar mellan sex till åtta månader för sbf att komplettera detaljplanen.

– Det här är en idé som har vuxit fram. Jag har fått många propåer om att området skulle passa bra för bostäder, det är en fin natur med utsikt över sjön Järnlunden. Det är så här processer fungerar, det är det här som är demokrati, säger Segerstéen.

undefined
En stor förskoleenhet i kombination med lägenheter och trygghetsboende. Det är den styrande koalitionens nya förslag för Hackelområdet i Rimforsa.

Men trafiksituationen är väl fortfarande problematisk, även om det inte blir en grundskola?

– För det första är en förskola ett inhägnat område, barnen springer inte ut. Sedan innebär det här förslaget en helt annan trafikintensitet. Mängden gående barn blir framförallt inte lika många vid en förskola, svarar politikern.

Oppositionsrådet Conny Forsberg (S) är positiv till själva återremitteringen och förslaget om att vidareutveckla detaljplanen. Däremot tror han att en större förskoleenhet behöver byggas någon annanstans i Rimforsa.

– Jag tror inte att en förskola på Hackel ligger tillräckligt mycket i närtid, det är mer bråttom och akut än så att få till en byggnation. Dessutom skulle jag säga att trafiksituationen är minst lika komplex för förskolebarn som för grundskoleelever, säger Forsberg.

undefined
Socialdemokraterna i Kinda, med bland andra Conny Forsberg och Hans Måhagen, är positiva till återremitteringen men menar att en ny förskola behöver byggas snabbare än vad som är möjligt på Hackelområdet.

– Det är inte bra att stressa fram en förskola på Hackel, inte om det ska göras i kombination med annan bebyggelse. Investeringarna som vi snackar om är ganska stora och då är det viktigt att allt utreds ordentligt, fortsätter oppositionsrådet.

Socialdemokraterna har tidigare meddelat att de också anser att Rimforsas nya grundskola ska byggas någon annanstans än Hackel.

– Samtidigt har vi nog inte riktigt samma uppfattning som Samverkan Kinda om hur vi ska lösa skolan på befintlig plats. Jag vill inte gå några händelser i förväg. Vi har partimöte under nästa vecka, berättar Forsberg.

Detta har hänt

November 2019: Hackeltomten köps.

December 2019: Detaljplaneprocessen inleds.

November 2020: Detaljplaneförslaget presenteras och skickas ut för samråd.

April 2021: Detaljplanen uppdateras efter samrådet och skickas ut för granskning.

Juni/juli 2021: Den förändrade detaljplanen klubbas igenom samtidigt som den styrande koalitionen kovänder i frågan.

Augusti 2021: Den styrande koalitionen föreslår att en större förskola, i kombination med bostäder, ska husera på Hackel istället.

Karta: Hackel, Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!