Föreningens huvudbry med nya planen: "Dålig växtlighet"

Kvalitén på Hackelvallen håller inte, det menar Rimforsa IF som nu för en dialog med Kinda kommun. "Den blir snabbt utsliten", förklarar föreningens ordförande Per-Arne Pettersson.

Rimforsa IF upplever problem med växtligheten vid nya elvamannaplanen vid Hackel. "Vi för en god dialog med kommunen för att hitta lösningar", förklarar föreningens ordförande Per-Arne Pettersson.

Rimforsa IF upplever problem med växtligheten vid nya elvamannaplanen vid Hackel. "Vi för en god dialog med kommunen för att hitta lösningar", förklarar föreningens ordförande Per-Arne Pettersson.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2021-06-04 15:00

För drygt fem år sedan anlade Kinda kommun en ny elvamannaplan vid Hackelområdets aktivitetscentrum för att på sikt kunna frigöra den äldre anläggningen Åsundavallen för byggnation. Åsundavallen, som ligger med utsikt över sjön Åsunden, har ännu inte bebyggts – men frågan har aktualiserats med anledning av kommunens planer på en ny grundskola i Rimforsa. För Rimforsa IF (RIF), som i dag nyttjar båda fotbollsplanerna, har det uppstått problem. Gräset på den nya Hackelvallen växer för dåligt.

undefined
Hackelvallen anlades för drygt fem år sedan för att Åsundavallen, Rimforsa IF:s hemmaarena, på sikt ska kunna frigöras för byggnation.

– Vi upplever ett problem med kvalitén på gräset, att den inte håller. Det är lite för dålig växtlighet vilket är oroande om många av våra fotbollslag, när och om Åsundavallen försvinner, ska spela och träna där. Hur stor problematiken är återstår att se. I år har vi haft ett bra växtväder men frågan är vad som händer vid torkperiod, säger ordförande Pettersson.

Under torsdagen, vid ett möte mellan kommunen och RIF, diskuterades problematiken och hur de båda aktörerna kan gå vidare.

– I ett första skede ska vi försöka få in experter som kan titta på marken och underlaget för att sedan analysera vilka problem som finns och vad vi kan göra åt det. Jag är övertygad om att det finns lösningar, säger Pettersson och fortsätter:

– Vi kämpar på med Hackelvallen. Vi har precis spridit ut stora mängder dressand vilket är ett steg i rätt riktning.

undefined
RIF:s ordförande Per-Arne Pettersson konstaterar att det finns ett problem men poängterar samtidigt att han är övertygad om att det finns lösningar för Hackelvallen.

Kommunens stabschef Jimmy Bexell bekräftar att diskussioner har förts med RIF och att problematiken ska undersökas.

– Föreningen har en väl utvecklad verksamhet och det är tråkigt att deras bedömning är att Hackelvallen inte håller. Det vi är överens om är att vi ska gå vidare för att försöka säkerställa att planen klarar av den ökade belastningen, förklarar Bexell.

Enligt Bexell säger de externa utlåtanden som RIF och kommunen hittills har inhämtat kring markförhållandet olika saker.

– Ja, de skiljer sig lite åt. Det material som ligger i marken stämmer överens med det som kommunen efterfrågade i upphandlingen. Oavsett detta tittar vi nu förutsättningslöst vidare på möjliga lösningar, berättar han.

Vad kan problematiken bero på?

– Det är utanför mitt kompetensområde, det måste någon kunnig analysera. Om kommunen har ställt fel krav eller inte, i samband med upphandlingen, kan jag inte svara på. Förhoppningen är att vi ska kunna förbättra planens växtmån, svarar Bexell.

Karta: Hackelvallen, Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!