Elräkningarna chockar: "Var går smärtgränsen?"

Många människor har drabbats av de skenande elpriserna. Paret Sjöswärd är inget undantag. När december månads elräkning nådde deras digitala brevlåda fick de en smärre chock.

Paret Sjöswärd fick en smärre chock när elräkningen kom. "Vi har fått fakturor på elen som är mardrömslika", berättar Per Sjöswärd.

Paret Sjöswärd fick en smärre chock när elräkningen kom. "Vi har fått fakturor på elen som är mardrömslika", berättar Per Sjöswärd.

Foto: Linnea Brundell

Rimforsa2022-01-07 19:00

– Vi har fått fakturor på elen som är mardrömslika. Var ska det här sluta någonstans? Höjningarna är vansinniga, säger Per Sjöswärd.

Han och frun Kerstin har bott i sitt hus utanför Rimforsa i närmare 20 år, med rörligt elavtal. Få gånger har deras elräkningar överstigit 3 000 kronor. Fram till nu.

– För november månads förbrukning fick vi en faktura på 6 423 kronor. Sedan kom fakturan för december månad, på 13 528 kronor.

undefined
Paret Sjöswärds elräkning för december månad landade på 13 528 kronor. Aldrig tidigare har de fått en så dyr elräkning.

Ändå har paret Sjöswärd investerat i solceller. Installationen stod färdig i början av sommaren 2021.

– Vi satte in solpaneler för att få ned kostnaderna, men vi råkade ändå ut för de här branta stigningarna. Solceller marknadsförs som ett sätt att minska hushållets elkostnader. Trots att vi följde rådet så stiger kostnaderna, som det verkar oplanerat. Jag förstår inte sammanhanget.

Per och Kerstin Sjöswärd bor i ett större, äldre hus om 210 kvadratmeter. De upplever att de har hittat sitt för alltid-hem, men oroar sig för de stigande elräkningarna.

undefined
"Vi satte in solpaneler för att få ned kostnaderna, men vi råkade ändå ut för de här branta stigningarna", säger paret Sjöswärd.

– Vår målsättning är att vi ska bo här till dess att vi slutar att andas. Vi vill inte flytta in till ett vårdboende. Vi bor på en gammal gård som är byggd 1696. Jag drar mig för att ens slå en spik i väggarna, för jag är så rädd om det här gamla.

Kommer ni kunna bo kvar om elpriserna fortsätter att se ut så här?

– Än så länge går det, men jag vet inte hur det ska gå framöver. Var går smärtgränsen?

Var går smärtgränsen? Det frågar sig Per och Kerstin Sjöswärd.
Var går smärtgränsen? Det frågar sig Per och Kerstin Sjöswärd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!