Efter den hektiska säsongen: "Nu är jag taggad igen"

"Pandemisäsongen" 2020 resulterade i en ökad omsättning, med hela 40 procent, för kaféet på Valö. Nu tar Susanne Jonsson sats mot en ny sommar – mer förberedd på ett högt tryck.

Pandemisäsongen 2020 kom att bli hektisk för Susanne Jonsson vid Valö Café. Nu har hon tecknat ett nytt, fem år långt, arrendeavtal med Björkfors GoIF.

Pandemisäsongen 2020 kom att bli hektisk för Susanne Jonsson vid Valö Café. Nu har hon tecknat ett nytt, fem år långt, arrendeavtal med Björkfors GoIF.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2021-05-12 16:40

– Jag var väldigt trött efter förra säsongen. Då var det nära att jag låste dörren och kastade nyckeln i sjön, konstaterar kaféarrendatorn när vi, bara dagar innan årets sommarpremiär, når henne via telefon.

Trots känslan som Susanne Jonsson beskriver, som hon hade precis i slutet av förra säsongen, har hon valt att förlänga arrendeavtalet med Björkfors GoIF. Hennes två tidigare kontrakt löpte över tre år. Den här gången tar hon istället sikte på de kommande fem åren.

undefined
Omsättningen vid Valökaféet ökade med 40 procent under 2020. Inför den här säsongen har Susanne Jonsson laddat upp med fler medarbetare.

– Jag älskar ju det här kaféet, den här fantastiska ön och att få jobba med service. När jag väl fick vila upp mig efter förra säsongen, vilket i och för sig tog ett par månader, så blev jag taggad igen. Då jag har investerat ganska mycket själv genom åren, senast i en mjukglassmaskin, känns det tryggt att veta att jag, om jag orkar, har möjlighet att vara här en längre tid, förklarar Susanne Jonsson.

– Det är kundkontakten, att få folk att må bra, som är min sporre. Jag tror det är därför jag orkar att ladda om, fortsätter hon.

Med coronapandemins framfart i våras var osäkerheten stor inför 2020 års säsong. Att det skulle innebära mer jobb var oväntat för Susanne. Under vissa dagar producerades drygt 200 räkmackor och 300 varmrätter.

– I början visste man ju inte alls hur det skulle gå – och så ökade omsättningen med 40 procent. Vi var helt enkelt lite för få i personalen förra året, det blev jobbigt för alla, så i år har jag laddat upp med fler medarbetare, berättar hon och fortsätter:

– I år har jag 20 stycken anställda och många är ungdomar från trakten. Det känns kul att kunna ge många ett första sommarjobb.

undefined
Enligt Susanne Jonsson är det lätt att hålla avstånd vid kaféet. "I år har vi också öppnat upp en separat glass- och fikalucka för att dela upp kön", förklarar hon.

Valökaféet slår upp portarna på Kristi himmelfärds dag under torsdagen. Efter midsommar drar verksamheten igång till 100 procent och har öppet varje dag fram till dess att skolorna startar för höstterminen. 

Vad tror du om årets säsong, med pandemin som fortsätter?

– Vi har ju spridit ut borden på halva ön, har öppnat en separat glass- och fikalucka för att dela upp köerna och ber sällskapen att en person ska gå fram och beställa. På så sätt är det inte så stor risk att det blir för trångt, svarar Jonsson.

– För övrigt tror jag att folk längtar efter att ge sig ut till platser som Valö, men mycket hänger såklart på vilket väder vi får.

Karta: Valö Café, Björkfors
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!