De har ökat sin omsättning med 40 procent

Säsongen börjar närma sig sitt slut och Valö har öppet några veckor till. Sommarpersonalen har gått tillbaka till skolan och nu väntar ledighet för arrendatorn Susanne Jonsson.

Ibland är det kö redan när Susanne Jonsson öppnar luckan vid elva. Kön kan bli riktigt lång ibland.

Ibland är det kö redan när Susanne Jonsson öppnar luckan vid elva. Kön kan bli riktigt lång ibland.

Foto: Märta Svensson

Rimforsa2020-08-19 16:00

Redan i maj kunde vi rapportera att Valö hade dubbelt så många besökare som månaden förra året. Nu, med tre veckor kvar av säsongen, är det klart att Valö har ökat sin omsättning med 40 procent.

– Det har ökat mer och mer varje år. Ibland har det varit kö i sex timmar. Vissa dagar går det åt 200 räkmackor och 300 varmrätter.

Det har inte blivit mycket ledigt för Susanne Jonsson, hon har jobbat 14-timmarspass alla dagar i veckan sen midsommar.

– Jag hann aldrig ifatt sen maj. Jag öppnade den andra maj och har fått släckta bränder hela tiden.

Trots att Susanne Jonsson är på jobbet vid åtta och inte går hem förrän nio så är inte jobbet slut där. Då ska det beställas varor och tvätta.

Vad är det som gör att du kan jobba så mycket?

– Jag vet inte. Jag har alltid jobbat mycket men det här har varit min begränsning. Men det är när någon kommer fram och berömmer, det går jag igång på. Jag blir också sänkt när någon gnäller fast jag gör det bästa jag kan.

– Tidigare år har det varit en rusch vid lunch, lugnare ett tag och sen kommer det en kvällskörning. Nu har det varit fullt hela dagen, berättar Thomas Edström, Susanne Jonssons partner som har hjälpt till under sommaren.

För att säkerhetsställa att coronaviruset inte smittas har borden placeras runt om ön. Det finns två kaffestationer så att det inte blir trängsel.

– Vi köpte en pall med räkor i början av maj och jag tänkte att de kommer räcka till augusti för då går de ut men de tog slut i början på juni. Det är helt sjukt. Jag blir lite orolig när skolorna drar igång. Ska jag stå här själv då? Jag har tre veckor kvar men jag får se om jag orkar, säger Susanne Jonsson.

Vad har varit den största utmaningen med så mycket folk?

– Det har varit att kunna hantera allt med de förutsättningarna man har. Det är inget stort restaurangkök så det blir långa väntetider. Vi har ingen stor lokal eller förvaring. Jag vill att man ska göra beställningen direkt, det ska vara nygjort. Det är svårt när alla kommer samtidigt. 

Några som har försvunnit från ön är de riktiga stammisarna.

– De kanske har blivit avskräckta för det har varit så mycket folk, säger Susanne Jonsson. 

Nästa år tror Susanne Jonsson att det kommer vara lite lugnare, men hon har också planer på att bygga ut.

– Jag vill ha en större yta. Då kan vi ha en del separat för kaffe, fika och glass.

En utav utmaningarna med att driva resturang är att maten ska komma ut samtidigt.
En utav utmaningarna med att driva resturang är att maten ska komma ut samtidigt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!