Trygghetsbesiktning ska öka tryggheten i kommunen

Sedan 2014 har kommunen tillsammans med områdespolis anordnat trygghetsvandringar. På måndag står Rimforsa på tur för besiktning.

”Vi hoppas att många ansluter till vandringen och ger sitt perspektiv till vad som känns tryggt och otryggt i området” säger Tobias Siverholm.

”Vi hoppas att många ansluter till vandringen och ger sitt perspektiv till vad som känns tryggt och otryggt i området” säger Tobias Siverholm.

Foto: Lina Edgar

Rimforsa2023-01-22 13:56

Under måndagen ska västra Rimforsa genomgå en trygghetsbesiktning. Genom detta initiativ hoppas kommunen kunna öka trygghetskänslan på orten och se vilka åtgärder som kan göras – både på kort och lång sikt.

– Vi hoppas att många ansluter till vandringen. Det bästa är om medborgare i olika åldrar är med och ger sitt perspektiv. Något som upplevs tryggt av en person kan upplevas otryggt för en annan, säger Tobias Siverholm, brottsförebyggare på Kinda kommun.

undefined
Tobias Siverholm och Staffan Waldau Wass ser positivt på trygghetsbesiktningarna i kommunen.

Tidigare trygghetsvandringar har bland annat resulterat i förbättrad belysning på gångvägar och vandringsstråk runtom i kommunen, samt bommar vid Rimforsa skola och Värgårdsskolan i Kisa för att förhindra buskörningar på skolområdena. 

Kommunens säkerhetssamordnare Staffan Waldau Wass vill slå ett slag för dessa trygghetsbesiktningar. 

– Meningen är att man ska känna sig trygg i sitt närområde och här har ortsborna verkligen en stor möjlighet att påverka.

undefined
Förbättrad belysning vid gångvägar är ett av resultaten från tidigare trygghetsvandringar.

Utöver Tobias Siverholm och Staffan Waldau Wass kommer en representant från kommunens avdelning Gata/Park samt två områdespoliser att delta i vandringen. 

– Det blir som en önskelista att lämna in till kommunen över saker som behöver åtgärdas. Vissa saker, som trasiga lampor, kan lösas snabbt medan andra saker sätts upp på en prioriteringslista. Förhoppningen är att alla önskemål ska gå att genomföra så länge de är rimliga och det finns medel till det, säger Siverholm.

– För den som vill följa med på trygghetsbesiktningen finns information om anmälan på kommunens hemsida. Förbered er på kyligt väder och ta gärna med en ficklampa eller pannlampa, fortsätter Staffan Waldau Wass. 

Under tidigare vandringar har intresset stundtals varit svagt hos allmänheten, men detta är inget som hindrar att besiktningarna blir av.

undefined
”Vi hoppas att många ansluter till vandringen och ger sitt perspektiv till vad som känns tryggt och otryggt i området” säger Tobias Siverholm.

– Oavsett om det dyker upp ortsbor eller inte kommer vandringen att genomföras. Polisernas erfarenhet är till stor hjälp under en sån här besiktning, vi går hela rundan och försöker uppfatta platser som kan upplevas otrygga. Det kan exempelvis handla om att sätta dit bättre belysning eller röja undan buskage som skymmer sikten, säger Tobias Siverholm.

– Överlag finns det en stor känsla av trygghet i kommunen. Enligt statistik ligger Kinda kommun bra till i länet, men det är ett alltid pågående jobb att bibehålla den trygghetskänslan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!