Turnerar med länets symfoniorkester: "Bästa som finns"

30 olika skolor, med cirka 5 000 östgötska elever, på endast två veckor. Det är planen när Norrköpings Symfoniorkester gett sig ut på en annorlunda turné – med Nassim Al Fakir.

Nassim Al Fakir är, tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester, just nu på turné runt om i länet. Under fredagsmorgonen gömde han sig för eleverna i Rimforsa.

Nassim Al Fakir är, tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester, just nu på turné runt om i länet. Under fredagsmorgonen gömde han sig för eleverna i Rimforsa.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2021-08-27 21:54

Ute öser regnet ned, inne i lärarrummet har Rimforsa skola fått celebert besök. Här har programledaren, komikern och artisten Nassim Al Fakir, känd för sina tv-insatser i allt från Bolibompa, Bäst i Test och Masked Singer, smugit in. Eleverna vet inte att han är här, även om vissa av dem såklart har sina misstankar. Tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester ska han, på fredagsmorgonen, bjuda på en något annorlunda konsert – en konsert i pandemins tecken. På skolgården står nämligen en lastbil, med en stor bildskärm, parkerad.

– Det bästa är att det kvittar om det regnar eller är soligt, det här är ett helt magiskt och genialt sätt att ge så mycket energi och glädje som det bara går. Spänningen, som både elever och lärare känner, är det bästa som finns, konstaterar Nassim – strax innan konserten.

undefined
På en stor bildskärm visas en förinspelad konsert från De Geerhallen i Norrköping. Väl ute hos skolorna kombineras inspelningen med Nassim Al Fakirs liveframträdande.

Konceptet är enkelt, men också ganska avancerat. Norrköpings Symfoniorkester har, på hemmaplan i De Geerhallen, spelat in en 31 minuter lång konsert tillsammans med Nassim Al Fakir. Väl ute på Östergötlands skolor kombineras inspelningen, på ett effektfullt sätt, med Nassims liveframträdande. Kristina Holm Danielsson är en av producenterna – och den person som kläckte idén:

– Pandemin har ju haft negativa konsekvenser, vi har inte kunnat ta emot publik som tidigare, men den har också fått oss att tänka utanför boxen. När vi firade barnkonventionens dag förra året, i Hörsalsparken i Norrköping, hyrde vi in den här lastbilen. Där och då, när jag stod och tittade på de inspelade filmerna, insåg jag att det här var något vi kunde utveckla.

– Att bara ha en inspelad film blir ju lite platt. Då kontaktade vi en solist som vi vet kan ta en hel skolgård, fortsätter Holm Danielsson.

Valet föll alltså på Nassim, som var snabb med att tacka ja.

– Det kändes självklart, och jag förstod direkt hur Kristina tänkte och vilken vision hon hade. Det är kul att vi leker med konceptet där jag hoppar ut ur bildskärmen. Jag är redan helt övertygad om att aktörer har blivit inspirerade av det här sättet att turnerar, säger han.

– Ja vår tanke är att det ska bli något återkommande, att det inte bara ska vara en pandemigrej, fyller Holm Danielsson i.

undefined
Kristina Holm Danielsson, Norrköpings Symfoniorkester, är den person som kläckte turné-idén. "Hoppas det blir något återkommande", säger hon.

Symfoniorkestern har ett politiskt uppdrag att nå ut till alla östgötar i länet. Med start i måndags och två veckor framåt besöker de ett 30-tal skolor. Under fredagen stod Kinda på tur, med Rimforsa på morgonen följt av Kisa och sedan Horn.

– Vi är jätteglada för det här. Vi har fått ta bort nästan alla aktiviteter under pandemin och att få göra något, som är lite som vanligt, känns viktigt. Jag tror att det blir en positiv injektion i verksamheten, konstaterar Rimforsarektorn Martina Borg.

undefined
Här är Nassim Al Fakirs loge. "Tur att de valde en artist som får plats här inne", säger han med ett skratt.

Är det pandemisäkert då?

– Vi har diskuterat det här i kommunens ledningsgrupp och fört en dialog med regionens smittskydd som anser att det är säkert. Eleverna står klassvis ute på skolgården, så vi är lite restriktiva, svarar Borg innan Nassim Al Fakir fyller i:

– Det är verkligen viktigt att poängtera. Hade det inte varit smittsäkert hade vi inte åkt ut, och skolorna är dessutom väldigt duktiga.

undefined
Kompisarna Noomi Brinkeback och Molly Edlund Birgersson var några av eleverna på skolgården.

Två av de elever som stod på skolgården och inväntade konserten var Noomi Brinkeback och Molly Edlund Birgersson.

– Vi tror att det är Nassim som är här, vi tyckte vi såg honom förut. Det ska bli jätteroligt, och så blir det ju en paus från skolarbetet också, säger Molly.

undefined
Improvisation är en del av konserten. Här spelar Nassim trummor på en keps.
"Det här är magiskt", konstaterade den kända tv-profilen Nassim Al Fakir innan han sprang ut och mötte eleverna.
"Det här är magiskt", konstaterade den kända tv-profilen Nassim Al Fakir innan han sprang ut och mötte eleverna.
Mer om turnén

"Under pandemin har Norrköpings Symfoniorkester fått hitta nya vägar för att på ett smittsäkert sätt nå skolklasserna i hela regionen. Den här skolkonserten är i första hand tänkt för skolor på mindre orter, och den börjar söderifrån i länet. Konserten bokas inte via skolorna, utan har en fastlagd turnéplan. Ett 30-tal skolor, med sammanlagt cirka 5 000 elever, får besök". Källa: www.norrkopingssymfoniorkester.se

Karta: Rimforsa Skola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!