Bevattningsförbudet fortsätter- kan pågå hela sommaren

Den 15 juni blev det akut bevattningsförbud i Rimforsa. Kommunen vädjar både på hemisdan och på sociala medier att man ska spara på det kommunala dricksvattnet.

Lennart Johansson har bott i Rimforsa i fem år. 
"Jag bor i lägenhet så jag har ingen trädgård att vattna. Jag slösar inte på vattnet. Jag tycker att det är bra att kommunen har förbud på det."

Lennart Johansson har bott i Rimforsa i fem år. "Jag bor i lägenhet så jag har ingen trädgård att vattna. Jag slösar inte på vattnet. Jag tycker att det är bra att kommunen har förbud på det."

Foto: Märta Svensson

Rimforsa2020-06-23 14:00

Hur länge kommer förbudet pågå? 

– Det kommer att pågå under sommaren men det kan bli lättnader när vi ser att vi är tillbaka i normala nivåer. Det vi redan har lättat på är att man får tvätta husfasader. Restriktionerna gäller på gräsmattor. Förhoppningsvis blir det lättare restriktioner vissa klockslag. De som tänker att vattna får kolla på hemsidan, säger Staffan Andersson, verksamhetschef för vatten, avlopp och renhållning på Kinda kommun.

Det finns inget förbud på de andra orterna i Kinda. Anledningen till att Rimforsa har fått förbudet grundar sig i att de har en begränsad kapacitet i vattenverket. Vattnet tas från Åsunden och bereds i vattenverket. Vattenverket byggs ut så att det nästa år inte ska förekomma sådana här problem, enligt Staffan Andersson.

Vad händer om vattnet tar slut?

– Det tar slut i kranen. Det hände innan vi gick ut med bevattningsförbudet. Det tog slut hos några fastigheter som är högt belägna. Förhoppningsvis så hjälper bevattningsförbud. Händer det igen skulle vi förmodligen titta noggrannare så vi kan sektionera, säger Staffan Andersson.

Bevattningsförbudet påverkar många, särskilt blombutiken Hagströms. 

– Vi gör en återvinning av vattnet. Jag kör hit vatten för att hemma har jag egen brunn. Nu hoppas jag på regn, säger Urban Hagström, ägare av Hagströms i Rimforsa.

När det väl regnar tänker Urban Hagström ta vara på det. Han har tre stuprör vid taket där han kan fånga upp regnvattnet. 

Den stora förbrukningen är bevattning av gräsmatta. Hushållsförbrukningen kan man använda som vanligt.
Den stora förbrukningen är bevattning av gräsmatta. Hushållsförbrukningen kan man använda som vanligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!