Arvid har orienterat sig fram till Sverigetoppen

16-årige Arvid Svensson från Rimforsa tävlar och tränar i mountainbikeorientering. Han har redan tagit två SM-guld och ett SM-silver. Nästa år satsar han på att kvala in till EM i Litauen.

Arvid Svensson började med mountainbikeorientering för ungefär tre år sedan, under 2018. På den relativt korta tiden har han hunnit ta två SM-guld och ett SM-silver.

Arvid Svensson började med mountainbikeorientering för ungefär tre år sedan, under 2018. På den relativt korta tiden har han hunnit ta två SM-guld och ett SM-silver.

Foto: Agnes Ganestål

Rimforsa2021-12-17 07:00

Arvid Svensson kommer, i full fart, farande på sin mountainbike. Han bromsar in i snön vid Björkfors GoIF:s klubbstuga i Rimforsa, låser upp dörren och välkomnar in i värmen.

Mountainbikeorientering har han bara ägnat sig åt sedan 2018, men han har, på den relativt korta tiden, hunnit bli väldigt duktig.

– Jag fick nys om sporten 2017 och testade den 2018. Efter det började jag träna och tävla mer och mer, och i år var det dags för SM. Och det gick bra, säger Arvid, med ett ödmjukt leende.

undefined
I år tog Arvid två SM-guld och ett SM-silver i mountainbikeorientering. Han tävlade i tre distanser (sprint-, lång- och medeldistans). Gulden vann han i de två förstnämnda distanserna och silvret i det sistnämnda. "Jag är van vid att cykla längre så det kändes som en fördel, och där gick det ju väldigt bra", säger Arvid.

Hur kom det sig att du var med i ungdoms-SM?

– Intresset för den här sporten har bara ökat för mig sedan jag började, så tanken var att jag skulle försöka komma iväg på lite större tävlingar under den här säsongen, eftersom det gått så pass bra på mindre tävlingar innan. Så jag åkte helt enkelt upp till Örnsköldsvik och körde. Jag hade tränat relativt hårt under våren och sommaren.

Arvids deltagande i ungdoms-SM resulterade alltså i två SM-guld och ett SM-silver.

– Det kändes jättekul, så klart, att veta att man är bäst i Sverige.

Vad är det som är roligt med mountainbikeorientering?

– Det är en ganska snabb sport. Allt ska gå fort. Det gäller att fatta snabba beslut och att köra fort för att få en bra placering.

undefined
Arvid hoppas på att kvala in till EM i Litauen i vår. Uttagningen görs under svenska cupen-tävlingarna i april, som äger rum under tre helger. "De kommer vara avgörande", berättar Arvid.

Arvid började med vanlig orienteringslöpning runt 2014 och började med cykling något år därpå. Intresset för båda sporterna har bara ökat med åren. Därför trivs han väldigt bra med mountainbikeorientering, som ju är en kombination av de båda sporterna.

– Det är kul att cykla och det är kul att orientera, så det blir en bra kombination, konstaterar han.

Nu är det dags att satsa ännu hårdare på sporten.

– Nästa år är tanken att jag ska köra SM igen, men även att jag ska försöka kvala in till EM i Litauen i maj.

Vad har du för förväntningar på det?

– Jag går upp en klass så det kommer bli tufft, men det är bara att köra på och träna hårt nu i vinter.

undefined
Mountainbikeorientering går ut på att, så fort som möjligt, cykla en bana och stämpla kontroller.

Arvid kommer, när han går upp till nästa klass, att köra med killar som är mellan 17 och 20 år. I hans nuvarande klass tävlar han endast mot killar i sin egen ålder, 16 år.

– Det kommer alltså vara ett större åldersspann nästa år och det kommer finnas folk med lite bättre kunskaper än vad jag har, men jag hoppas på det bästa.

Vad har du för mål och drömmar med mountainbikeorienteringen?

– Tanken är att bli bäst, det är mitt mål.

"Det är inte jättemånga tävlingar om året utan det är några lokala och några nationella. I år har jag kört 10-15 stycken kanske", berättar Arvid.
"Det är inte jättemånga tävlingar om året utan det är några lokala och några nationella. I år har jag kört 10-15 stycken kanske", berättar Arvid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!