Äldreboendets sköna besked: "Alla ska sträcka på sig"

Västerliden i Rimforsa är ett av 98 äldreboenden som, under coronapandemin, har granskats av Inspektionen för vård- och omsorg (IVO). Nu kan Kinda kommun pusta ut.

Undersköterskan Rosita Johansson och de andra på äldreboendet Västerliden ska sträcka på sig. Det menar äldreomsorgschef Eva Hult efter IVO:s granskning.

Undersköterskan Rosita Johansson och de andra på äldreboendet Västerliden ska sträcka på sig. Det menar äldreomsorgschef Eva Hult efter IVO:s granskning.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2021-02-03 15:44

– Kontentan av IVO:s besked är att de inte har uppmärksammat några brister i våra verksamheter utifrån de områden tillsynen har omfattat. Det är en bekräftelse till alla medarbetare att man i en väldigt svår och ny situation har klarat av att ge en god vård till de brukare som drabbats av covid-19, konstaterar vård- och omsorgschefen Ida Björkman.

Efter uppgifter om att brukare på särskilda boenden runt om i landet "inte erhållit en god vård och behandling vid smitta av covid-19" inledde tillsynsmyndigheten en granskning. Nu, ett drygt halvår senare, har de 55 kommuner som ingick i granskningen fått sina besked. I och med dessa får flera kommuner nu kritik, bland annat för att inte ha säkerställt en acceptabel bemanning eller journalfört på rätt sätt. Hos Kinda kommun har IVO inte funnit några sådana brister.

– Det är ett kvitto på att vi har lyckats hantera den anspänning som varit och vidmakthållit de förutsättningar som krävs för en säker och omsorgsfull vård. Alla medarbetare ska sträcka på sig, säger en lättad äldreomsorgschef Eva Hulth.

undefined
Västerliden i Rimforsa var ett av 98 äldreboenden där IVO valde att göra en fördjupad granskning. Nu meddelar myndigheten att de inte funnit några brister.

I sin granskning har IVO gått igenom journaler, intervjuat sjuksköterskor och pratat med representanter från Kisa vårdcentral, de som ansvarar för läkarinsatserna på boendet. 

– När IVO presenterade den här granskningen tyckte vi att Kinda pekades ut på ett oförtjänt sätt, det kunde tolkas som att de redan upptäckt brister. Nu visar återkopplingen något annat, avslutar Björkman.

Karta: Västerliden, Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!