Polis åtalas efter trafikolycka

En polis i norra länet åtalas för att ha orsakat en trafikolycka i somras. Det var på E22 som polisen påbörjade en U-sväng och då krockade med en annan bil. Åklagaren menar att polismannen gjort sig skyldig till brott.

En polis i norra länet krockade vid en U-sväng och åtalas nu.

En polis i norra länet krockade vid en U-sväng och åtalas nu.

Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län2019-12-09 14:30

En polis i norra länet åtalades på måndagen för vårdslöshet i trafik. Det var i somras som polisen körde en av polisens tjänstebilar på väg E22 utanför Västervik. Där gjorde hen enligt åtalet en U-sväng utan att vara säker på att det kunde göras på ett ofarligt sätt. Hen krockade då med en annan bil och det uppstod fordonsskador. 

Åklagaren menar att polistjänstemannen "på ett allvarligt sätt brustit i den uppmärksamhet och försiktighet som krävts för att minska riskerna för en trafikolycka". 

Som bevis finns bland annat foton från olycksplatsen och ett muntligt förhör med en person som säger att polismannen inte använde sin blinkers när hen påbörjade sin U-sväng. 

Anders Pleijel, chef för polisen i norra Kalmar län, säger att det mycket väl kan pågå en utredning inom polisen gällande händelsen, men att den i så fall ligger hos internutredningen i Skåne. 

Vad händer med en polis som misstänks för ett sådant brott?

– Polisen är kvar i tjänst. Om en polis skulle bli av med körkortet så blir hen omplacerad till inre tjänst, annars händer ingenting. 

Hur jobbar man för att sådana olyckor inte ska hända?

– Vi har regelbundna utryckningsförarkurser, det finns inlagt i systemet hur man ska göra. 

Skedde olyckan under en utryckning?

– Det kan jag inte svara på. 

Polismannen själv bestrider ansvar för brott. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!