Vimmerbyborna kör flyktingar från ukrainska gränsen

På onsdagskvällen fick flyktingar som precis tagit sig ut ur Ukraina skjuts av Vimmerbyborna Kenny Fransson och Ryszard Przeszlo.

Ryszard Przeszlo, till vänster, och Kenny Fransson i bakgrunden får med sig en barnfamilj och ett äldre par på första turen bort från gränsen till Ukraina.

Ryszard Przeszlo, till vänster, och Kenny Fransson i bakgrunden får med sig en barnfamilj och ett äldre par på första turen bort från gränsen till Ukraina.

Foto: Jimmy Karlsson

Polen2022-03-09 21:25

Att bara köra förnödenheter var inte nog för Kenny Fransson och Ryszard Przeszlo från Vimmerby som kände att de ville göra mer. På onsdagen beslutade de sig för att köra till ukrainska gränsen för att hjälpa till att köra flyktingar längre in i Polen. 

En skakad Kenny Fransson berättar hur det ser ut inne i en stor sporthall där tusentals människor som tagit sig ut ur krigets Ukraina är inkvarterade.

– Det är ofattbart hur det ser ut där inne. Människor i sängar överallt. Flera tusen. Många människor ropade efter oss: "ta oss med!", säger han.

De for på eget initiativ till den första mottagningsplatsen på polska sidan. Vimmerby Tidning följde med. 

– Det är kaotiskt där inne, berättar Ryszard Przeszlo.

undefined
Flyktingarna som precis tagit sig över gränsen när de får skjuts vidare in i Polen av Vimmerbyborna.

Efter en halvtimme fick de klartecken av volontärer för att köra en första grupp till staden Rzeszow som ligger ungefär åtta mil längre in i landet. 

Det var en barnfamilj och ett äldre par där mannen var helt blind. Det äldre paret kom från Kiev.

Tärda men ändå ute ur Ukraina gör barnen och deras föräldrar tummen upp när de följer Ryszard Przeszlo och Kenny Fransson, som lånat ett fordon på plats för att den egna bussen inte lämpade sig för just den här skjutsen.

Familjen och det äldre paret stuvar in de ägodelar de har med sig och tar plats i bussen.

När Vimmerby Tidning lämnar dem säger Kenny:

– Vi tänker fortsätta att köra flyktingar. Det blir säkert någon till runda ikväll och sen fortsätter vi imorgon (torsdag).

HÄR kan ni följa Vimmerby Tidnings fortsatta resa genom Polen. 

undefined
Ryszard Przeszlo och Kenny Fransson. För en vecka sen visste de inte om varandra. Nu kör de flyktingar tillsammans från gränsen och in i Polen. Det tänker de hålla på med i några dagar till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!