Hon provar nya idéer i kristider

Att corona-pandemin slÄr hÄrt mot mÄnga företagare kÀnner nog de flesta till vid det hÀr laget. PÄ Mossebo GÀsthem vÀljer man att kÀmpa pÄ med verksamheten i anpassad form.

"Man fÄr anpassa sig lite sÄ att man rider ut det ihop. Det Àr nog bara det som gÀller tror jag." sÀger Clara Rylander.

"Man fÄr anpassa sig lite sÄ att man rider ut det ihop. Det Àr nog bara det som gÀller tror jag." sÀger Clara Rylander.

Foto: Sofie Olsson

Pelarne2020-03-28 08:00

I onsdags kom beskedet att Astrid Lindgrens VĂ€rld skjuter pĂ„ sin öppning, ett tungt besked för mĂ„nga smĂ„företagare inom besöksnĂ€ringen i trakten. 

– Det Ă€r ju en utsatt bransch, sĂ„ Ă€r det ju helt klart. Dels dĂ„ Rokulla som Ă€r ett turistboende, det Ă€r ju till största delen barnfamiljer som besöker Astrid Lindgrens VĂ€rld som Ă„ker hit. Det kommer sĂ€kert att pĂ„verka en hel del, sĂ€ger Clara Rylander. Hon driver Rokulla Pensionat sjĂ€lv, och Mossebo GĂ€sthem tillsammans med Andreas Nibelius och Andrew Johnston.

De tog över Mossebo i oktober förra Ă„ret och har under vinterhalvĂ„ret haft öppet för helgmiddagar och julbord. 

– Det Ă€r klart att det Ă€r oroligt. Vi Ă€r ett litet stĂ€lle som Ă€r ganska nyöppnade. Det Ă€r klart att det Ă€r ett oro- och stressmoment. Dessutom Ă€r man ju orolig privat ocksĂ„ för ens nĂ€ra och kĂ€ra och folk runtomkring en ocksĂ„, sĂ„ det Ă€r en stress, sĂ€ger hon. 

Nu har verksamheten haft stÀngt en helg.

– Vi sa aldrig att nu stĂ€nger vi, utan sa att vi tar en paus. Vi provar en helg och sĂ„ andas vi lite och ser hur utvecklingen gĂ„r, vad som hĂ€nder och sĂ„ tar vi fler beslut ut efter det. Som det ser ut nu sĂ„ kommer vi stĂ€nga i alla fall den hĂ€r helgen ocksĂ„. Vi har ju helgmiddagarna som Ă€r vĂ€ldigt uppskattade och de mĂ„ste vi lĂ€gga pĂ„ is sĂ„ lĂ€nge, sĂ€ger Clara Rylander. 

Pausen gav dem möjlighet att fundera pÄ vad de ska göra framÄt och tvÄ idéer föddes.

– Dels sĂ„ kommer vi att erbjuda en landsbygdsvarukasse. Vi har ju jĂ€ttefina samarbeten med vĂ„ra leverantörer, och kĂ€nner att kan vi göra nĂ„got för att bidra till att göra det hĂ€r lite lĂ€ttare för folk hĂ€r runtikring sĂ„ gör vi gĂ€rna det, sĂ€ger hon.

Det andra projektet som nu startas igÄng handlar om att erbjuda lunch och middagar för avhÀmtning alla dagar i veckan. Clara Rylander ser projekten som ett sÀtt att anpassa sig till situationen.

– Det Ă€r för att hĂ„lla allt lite i rullning. Jag tror inte vi tjĂ€nar mycket alls pĂ„ att man lĂ€gger sig ner och ger upp. Vi ska ju leva nĂ€r den hĂ€r krisen Ă€r över ocksĂ„. SĂ„ vi tror det Ă€r bra att hĂ„lla igĂ„ng pĂ„ det sĂ€ttet man kan. 

Hur hittar man orken att fortsÀtta trots det osÀkra lÀget?

– Det Ă€r ju tufft, man ser ju riskerna. Men som sagt, vi tĂ€nker inte ge oss. Jag tror inte nĂ„gon av oss som driver det hĂ€r har de tankarna, och dĂ„ hittar man lite sug och fĂ„r hitta nya vĂ€gar, nya sĂ€tt att komma runt det hĂ€r. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!