Nu får rektorn och Åtvidabergs kommun två månader på sig för att rätta till alla fel.
Det var direkt efter det att höstterminen startat som anmälan om missförhållanden för en elev vid Alléskolan i Åtvidaberg, inkom till Skolinspektionen. Anmälaren pekade på en rad punkter som denne ansåg felaktiga, men huvudinvändningen rörde bristande stöd.
Skolinspektionens granskning rör elevens rätt till stödinsatser under läsåren 2015 till 2016, samt 2016 till 2017, det vill säga innevarande.
Åtvidabergs kommun fick i egenskap av huvudman uppmaningen att skicka in ett svar på varje enskild fråga som anmälaren och inspektionen ställt. Skolinspektionen påpekade dessutom att det inte dög att hänvisa till redan befintliga bilagor.
-Bestämmelserna är sådana att rektorn har ett utpekat ansvar för detta område.
Bland de 13 frågor som skolinspektionen preciserade kan vi se att den efterlyser svar på vid vilken tidpunkt personalen fick kännedom om elevens särskilda behov. Liksom om eleven fått några extra insatser sig till del, om det hela utretts av skolan eller kommunen, om eleven själv fått säga sin mening, om rektorn tagit något beslut i ärendet, om elevens vårdnadshavare tillfrågats eller informerats och om elevens nuvarande skolsituation.
I brevet till skolinspektionen påtalade anmälarna att de påtalat elevens särskilda behov "hela tiden". Att undervisningen dessutom störts genom att det bytts lärare åtskilliga gånger. De menar att skolan misslyckats i sitt uppdrag, att skolan gjort för lite.
-Skolan gjorde ingenting, skriver anmälarna. Ingen ansvarig rektorn kontaktade oss innan de gick opå semester ett totalt misslyckande från skolan.
Det råder ingen tvekan om att Skolinspektionen reagerar starkt på förhållandena som hittills framkommit.
Redan vid ett yttrande den 10 november 2016 anförs att elevens skolsituation förändrats. Rektorn och personalen ska då ha säkrat upp kring eleven och varit lyhörda för dennes behov.
Från Åtvidabergs kommuns sida framhålles att en pedagogisk kartläggning företagits, liksom att åtgärdsprogram har utformats. Vidare ska studiegången ha anpassats och speciallärare samt specialpedagog har varit med vid utformandet.
Skolinspektionens kommentar:
"Eftersom elevens nuvarande rektor övertog ansvaret för eleven i samband med terminsstart läsåret 2016/17 väljer Skolinspektionen att begränsa prövningen till detta läsår."
Vidare från Skolinspektionen: "Skolinspektionen bedömer att åtgärderna är alltför generellt utformade för att kunna följas upp och relateras till kunskapskraven i de ämnen där eleven är i behov av särskilt stöd. Det är en brist."
"Skolan fattade emellertid inte beslut om att det tidigare åtgärdsprogrammet skulle avslutas och att ett nytt skulle utarbetas. Att så inte skett är en brist."
Senast den 20 mars ska de brister som fortfarande återstår vara reglerade, såväl teoretiskt som i praktiken.