Se upp! I kväll regnar stjärnorna från himlen

Sluta titta ner i telefonen och höj blicken mot himlen i kväll. Då finns chans att se ett spektakulärt skådespel på himlavalvet i form av meteorregnet perseiderna.

Denna bild är ett kollage.

Denna bild är ett kollage.

Foto: Mostphotos

Östergötland2020-08-12 16:31

Ser du stjärnan i det blå? Allt du önskar kan du få.

Ja, det kan väl åtminstone vara värt ett försök att önska sig något så här i mitten av augusti när det åter blivit dags för det årliga meteorregnet perseiderna. Varje år vid den här tiden passerar jorden det stoft som en gång tillhörde kometen Swift Tuttle. När stoftet träffar atmosfären brinner det upp och bildar stjärnfall.

De östgötar som vill njuta av skådespelet gör det bäst nattetid från och med i dag, onsdag, och ett par dagar framåt då aktiviteten är som störst. Det kan också vara läge att ta sig till de västra delarna av länet.

– Det är inte helt molnfritt i Östergötland i kväll, men minst molnigt ser det ut att vara i den västra delen av länet mot Vättern. Över de östra delarna av länet blir det en del moln och dessutom kan det komma någon skur, säger Sofia Södergren, meteorolog på SMHI.

Som om inte detta vore nog kan det också bli åska på vissa håll.

– Det är inte bra förutsättningar om man ska ut på ett fält eller liknande.

För att se stjärnfallet som bäst räcker det inte med en molnfri himmel. Man bör också leta sig bort från stadsljus och andra ljuskällor som kan störa synen av himlavalvet. 

– Eftersom det är ganska ljusa kvällar får man räkna med att vänta ganska länge innan det blir så pass mörkt att man kan se stjärnfallet, säger Sofia Södergren. 

Även under natten mot fredagen väntas det bli en del moln på flera håll i länet. Denna prognos är dock mycket mer osäker. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!