Så påverkar skottåret årets helgledigheter

1 maj på en fredag ger en extra lång helg. Samtidigt är nationaldagen en lördag. Det visar vår genomgång av årets helgdagar.

Kungafamiljen under nationaldagsfirande.
Från vänster, Herr Chris O'Neill, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia, prins Carl Philip, Kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Kungafamiljen under nationaldagsfirande. Från vänster, Herr Chris O'Neill, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia, prins Carl Philip, Kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Foto: Jessica Gow/TT

Östergötland2020-01-04 19:40

2020. Nytt år med röda dagar och helger. Lite speciellt i år är att det är skottår och att en del fasta helgdagar skjuts fram en extra dag. Exempelvis var juldagen 2019 en onsdag. I år blir den en fredag. Lite extra annorlunda blir det med nationaldagen 6 juni som var en torsdag förra året. I år är den på en lördag, alltså på en dag som många normalt sett är lediga ändå. Annars börjar rödadagstäta första halvan av året redan på måndag 6 januari då det är trettondagen.

Nästa stora helg är påsk. Den är lite tidigare i år jämfört med förra året. 10 april är det långfredag. Förra året inföll den 19 april. Både 12 och 13 april är också helgdagar. Det handlar om påskdagen och annandag påsk. I år är 1 maj på en fredag. För alla som jobbar måndag till fredag en extra lång helg alltså. 

Torsdag 21 maj är det kristi himmelfärds dag. Det är en hel vecka tidigare än var det var 2019. Det beror på att påsken är tidigare i år. Dagen infaller 39 dagar (på den 40:e dagen) efter påskdagen.

Nationaldagen är i år på en lördag. Alltså på en ledig dag för många med arbetstid måndag till fredag. Och midsommardagen är i år 20 juni. Sen dröjer det flera månader innan det är dags för höstens enda helgdag, alltså alla helgons dag, den 31 oktober. 

Julens helgdagar är lite "sämre" i år jämfört med 2019 med färre röda dagar mitt i veckan. Juldagen är en fredag och annandagen är en lördag. Det här betyder också att nyårsdagen är på en fredag och trettondagen 2021 är på en onsdag. 

Årets helgdagar

Röda dagar 2020 (och 2021 för julhelgen)

6 januari Trettondagen (måndag)

10 april Långfredagen (fredag)

12 april Påskdagen (söndag)

13 april Annandag påsk (måndag)

1 maj (fredag)

21 maj Kristi himmelsfärds dag (torsdag)

6 juni Nationaldagen (lördag – kolla om du får extra ledigt vid senare tillfälle)

20 juni Midsommardagen (lördag)

31 oktober Alla helgons dag (lördag)

25 december Juldagen (fredag)

26 december Annandag jul (lördag)

1 januari 2021 Nyårsdagen (fredag)

6 januari 2021 Trettondagen (onsdag)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!