Så har bostadspriserna ändrats under pandemin

Dyrare villor men billigare bostadsrätter. Bostadsmarknaden går både upp och ner under coronapandemin.

Villapriserna har stigit under våren, trots pandemin och prognoser om prisfall. Bostadsrätterna har däremot blivit billigare.

Villapriserna har stigit under våren, trots pandemin och prognoser om prisfall. Bostadsrätterna har däremot blivit billigare.

Foto: Fredrik Sandberg/TT/arkiv

Östergötland2020-06-09 06:00

Många har förutspått kraftigt sjunkande bostadspriser i virusets spår. SEB lämnade till exempel en prognos på minus 15 procent och Handelsbanken tror att priserna kan falla med 20 procent om pandemin blir utdragen.

Priserna på bostadsrätter har mycket riktigt visat en sjunkande kurva under våren – minus 3 procent i riket och minus 4 i Östergötland för kvartalet mars–maj. Men villapriserna har gått i motsatt riktning. Där ligger både rikssiffran och Östergötland på plus 3 procent den senaste tremånadersperioden. Allt detta enligt en färsk rapport från Svensk Mäklarstatistik.

I Mjölby har bostadsrätterna gått ner med 11 procent och i Linköping med 3. Norrköping noterar oförändrade priser, medan Motala hamnade på plus 1 procent. I övriga östgötakommuner har för få affärer gjorts för att Svensk Mäklarstatistik ska lämna några procentuppgifter.

På villasidan toppar Norrköping listan med en kvartalsuppgång på 7 procent, följt av Linköping 2 och Mjölby 2. I Motala sjönk villapriserna med 1 procent.

På ett års sikt har både bostadsrätter och villor stigit i pris. I riket har bostadsrätterna gått upp med 3 procent och i Östergötland med 2. Villapriserna har stigit med 5 procent i både Sverige och länet.

Priserna på fritidshus ligger 8 procent högre än vid samma tid i fjol.

Under mars och april såldes fler bostäder än året innan i Sverige. Den trenden bröts i maj, då det såldes 15 procent färre bostäder än under samma månad i fjol. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!