Regionfullmäktige fortsätter köra med halv styrka

Ordföranden kliver av. Och när höstens första regionfullmäktige hålls under torsdagen fortsätter ledamöterna att hålla hälften av deltagarna utanför debattsalen.

I veckan samlas 52 av Region Östergötlands ledamöter i regionfullmäktige och ordförande Mattias Geving (S) lämnar då över klubban till någon annan.

I veckan samlas 52 av Region Östergötlands ledamöter i regionfullmäktige och ordförande Mattias Geving (S) lämnar då över klubban till någon annan.

Foto: Ann-Charlotte Hansson, Annica Hesser

Östergötland2020-09-02 08:30

I regionfullmäktige finns totalt 101 ledamöter och i princip skulle alla kunna vara på plats. Folkhälsomyndighetens rekommendationer på att inte ha sammankomster som har fler än 50 personer gäller inte interna möten. 

– Men vi fortsätter att ha hälften av antalet ledamöter närvarande digitalt. Vi vill föregå med gott exempel, säger Mattias Geving (S), än så länge ordförande i fullmäktige. 

Hur har det funkat att ha fullmäktige så uppdelat?

– Vi har bara erfarenhet av ett möte och det har fungerat rätt så bra. Men sedan har debattlusten gått ned lite under corona. Nu finns det goda chanser att den kommer igång igen till hösten. Det tror jag alla som sysslar med politik ser fram emot.

Är det många ärenden som släpar efter?

– Nej, det vi har nu är dels interpellationsdebatt och motionsdebatt och de har vi valt att vänta med tills nu. Några av dem skulle besvaras i juni, annars är det inget som släpar. Det som framför allt har skett är att vi har skjutit fram budgetdebatten till hösten, vilket gör att budgeten tas i november i stället för juni. De berodde på att förutsättningarna var osäkra före sommaren, det är inte lika osäkert nu.

På mötet kommer även omval av ordförande att göras. Mattias Geving kliver av uppdraget som ordförande i regionfullmäktige som han har haft sedan 2018 för att ägna sig åt politik på hemmaplan. På måndagen valdes han till kommunstyrelseordförande i Valdemarsvik. 

– Det blev klart under sommaren så det har gått snabbt. Det är med blandade känslor, det har varit roligt att leda fullmäktige, det är trots allt en av Sveriges största folkvalda församlingar. 

Har det varit som du trodde?

– Ja, men det jag har saknat är att man inte är med i debatten på samma sätt. Jag har saknat att driva egna frågor, jag gillar att få saker och ting gjort. Ordförandeskapet är mer att leda sammanträden och fördela ordet till andra.

Hur känns det att lämna sjukvårdsfrågorna?

– Det har varit mycket sjukvård och ekonomi, sedan har vi haft en hel del andra frågor som regionala utvecklingsstrategin, kompetensförsörjningsfrågor och kultur inte minst. Nu blir det väldigt brett, från sopsortering till äldreomsorg.

Vad kan du säga om regionens debattklimat?

– Vi har ett väldigt bra debattklimat överlag. Överlag är folk väldigt trevliga mot varandra, både i talarstolen och utanför, man kan skilja på sak och person.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!