Regionens uppmaning: Tänk på avståndet i värmen

Semestertider med sol, värme och mycket folk på badplatser och uteserveringar. Region Östergötland uppmanar nu till fortsatt försiktighet för att minska spridningen av coronaviruset.

Många ville svalka sig under torsdagen när termometern visade över 30 grader. Region Östergötland betonar vikten av att hålla avstånd även utomhus för att minska risken för covid19-spridning.

Många ville svalka sig under torsdagen när termometern visade över 30 grader. Region Östergötland betonar vikten av att hålla avstånd även utomhus för att minska risken för covid19-spridning.

Foto: Stina Stjernkvist / TT

Östergötland2020-06-25 16:26

– Det krävs uthållighet för att komma till rätta med det här, säger Ninnie Borendal Wodlin, sjukvårdsledare på Region Östergötland.

Under torsdagen var det över 30 grader i länet och östgötarnas sug efter att svalka sig var stort. Flera läsare hörde av sig till oss och vittnade om att det var smockat med folk på många badplatser.

Nu betonar Region Östergötland vikten av att hålla avstånd, även utomhus.

– Det är viktigt. Bara för att man är ute kan man inte umgås tätt, utan man måste hålla avstånd även utomhus. Och det har man möjlighet att göra utomhus, bara man kommer ihåg att tänka på det, säger Ninnie Borendal Wodlin.

Hennes egen upplevelse är ändå att de flesta är duktiga på att följa rekommendationerna.

– På långt håll ser det lätt ut som att folk sitter tätt. Men jag var själv i Varamon på midsommarafton och när man kom lite närmare och såg stranden satt alla med två meters avstånd. Jag reagerade på att folk var väldigt noga och blev glad när jag såg det. Det är min privata bild, säger Ninnie Borendal Wodlin.

Hon fortsätter:

– Men visst, vi måste fortsätta påminna varandra. Det krävs uthållighet för att komma till rätta med det här och vi behöver medborgarnas hjälp. Håller vi avstånd minskar vi risken för lokala utbrott som skulle kunna belasta vården onödigt mycket.

Det senaste dygnet har inga personer med konstaterad covid-19-smitta rapporterats avlidna i länet. Det totala dödstalet är därmed fortfarande 230 personer enligt Region Östergötlands statistik som presenterades på torsdagen.

Där kan man också se att 32 personer med bekräftad covid-19-smitta vårdades på länets sjukhus under torsdagen. 24 av patienterna fanns på vårdavdelning medan 8 fick intensivvård.

Sammanlagt 3 148 personer har testat positivt för viruset sedan utbrottet i våras och 661 patienter med konstaterad covid-19 har skrivits ut från länets sjukhus.

Ja, statistiken visar att antalet covid-19-patienter fortsätter att sjunka i sakta takt. Men Ninnie Borendal Wodlin berättar att det är fortsatt hög belastning för sjukvården i länet, främst på intensivvårdsavdelningarna.

– Där är det högt tryck, inte så mycket på grund av covid-19, men det är ändå helt fullt med patienter. Och det är blandade anledningar till det.

Men ni har kontroll på läget?

– Ja, kontroll har vi. Men det är en hög belastning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!