Överbelastning på journaltjänsten via 1177

Rekordmånga vill läsa sin patientjournal på nätet. I veckan kraschade systemet på 1177 Vårdguiden.

I veckan gick det inte att läsa patientjournaler på nätet.

I veckan gick det inte att läsa patientjournaler på nätet.

Foto: Jennifer Sjödin

Östergötland2020-08-07 11:52

Parallellt med pandemin ökar antalet användare rejält på de digitala vårdtjänsterna som nås via Mina sidor på 1177.se. I veckan gick det plötsligt inte att läsa patientjournalen. 

– Detta är en nationell driftstörning som vi inte vet mer om från Region Östergötlands sida, meddelar Bodil Knuthammar, pressekreterare på regionen.

Det är företaget Inera som ansvarar för de digitala vårdtjänsterna och Sofia Davidsson, kommunikatör på 1177 Vårdguiden, bekräftar att det har varit tekniska problem sedan i tisdags eftermiddag.

– Problemet är löst och sedan klockan 18 på torsdagen är det möjligt att komma åt sin journal igen via inloggningen på 1177.se.

Vet ni vad det beror på?

– Troligtvis överbelastning av tjänsten, det har varit en väldigt stor ökning av inloggningar både till 1177 Vårdguidens e-tjänster och journalsystemet de senaste månaderna.

Är det just journalen som inte fungerat?

– Ja, 1177 Vårdguidens tjänster i övrigt har fungerat så det har varit möjligt att boka tider och sånt.

Har det med pandemin att göra?

– Vi har sett en väldigt stor ökning av alla våra tjänster under våren och om det beror på det kan jag inte svara på. Det är många fler som har ringt till 1177 och många som har loggat in på 1177.se. Det kan ha påverkat och orsakat överbelastning. Det ska vi analysera så klart.

Är det risk att det händer igen?

– Det kan jag inte svara på. Vi gör allt för att det inte ska hända igen. Vi har fått ordning på det nu och har högsta prioritet och uppmärksamhet på det här. 

Är systemet inte riggat för många användare, allt fler hänvisas till e-tjänster?

– Jag kan inte svara på de tekniska detaljerna. Det är den analysen som ska göras nu, säger Sofia Davidsson.

Mer än två miljoner personer i Sverige använder journalen varje månad och över en miljon loggar in på e-tjänsten, enligt Ineras statistik som sträcker sig till fram till juli. I juni gjordes rekordmånga inloggningar. I Östergötland gjordes 208 692 inloggningar i juni, vilket är en ökning med 33 procent jämfört med april (156 066). Motsvarande siffra för hela riket är en ökning med 56 procent, från 2 608 338 inloggningar i april till 4 079 160 i juni.

I juni stod Östergötland för drygt fem procent av de drygt fyra miljoner inloggningarna. Det är framför allt journalanteckningar man vill se. I Östergötland var det under första halvåret 39 procent som läste journalanteckningar (43 procent för hela Sverige).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!