Kommunchef: Naturliga orsaker till skillnaderna i länet

I Linköping bodde en större andel av de avlidna med covid-19 på särskilt boende jämfört med avlidna i Norrköping.

Helena Axestam, verksamhetschef på vård- och omsorgskontoret i Norrköpings kommun samt Paul Håkansson, kommundirektör i Linköpings kommun.

Helena Axestam, verksamhetschef på vård- och omsorgskontoret i Norrköpings kommun samt Paul Håkansson, kommundirektör i Linköpings kommun.

Foto: Magnus Andersson, Peter Jigerstrom

Östergötland2020-08-05 18:00

Av de 85 avlidna i Linköping bodde 66 procent i särskilt boende. I Norrköping var motsvarade siffra 44 procent av 92 avlidna.

Enligt Paul Håkansson, kommundirektör i Linköpings kommun, finns det logiska förklaringar till skillnaden.

– Linköping har betydligt fler särskilda boenden än Norrköping. Därmed har vi fler äldre och sjuka människor som bor på särskilda boenden.

I Linköping finns 57 särskilda boenden för äldre medan det finns 23 i Norrköping där äldre bor permanent.

Paul Håkansson anser att den stora skillnaden egentligen syns i åldersgrupperna bland de avlidna. I Linköping är fler av de avlidna äldre än de som har avlidit i Norrköping, enligt statistik han fått av Region Östergötland.

– I Linköping är det ganska många som är över 90 år medan man i Norrköping har en tyngdpunkt på en lägre ålder. 

I Norrköping hade en större andel av de avlidna hemtjänst jämfört med avlidna Linköping; 22 procent respektive elva procent. Helena Axestam, verksamhetschef på vård- och omsorgskontoret i Norrköpings kommun berättar att det krävs fler analyser för att förstå skillnaderna mellan städerna, exempelvis åldersfördelningen i befolkningen och åldersfördelningen för de som bor på särskilda boenden respektive har hemtjänst. 

– Förutom att smittspridningen i samhället var högre i Östergötland än riket kan faktorer som utbildningsbakgrund i en kommun och folkhälsan påverka andelen smittade och därmed antal och andel avlidna.

Sett på hur stor andel totalt av de avlidna som hade någon form av kommunal insats från vård och omsorg anser Helena Axestam att skillnaden är ganska liten. 

Men fler hade hemtjänst i Norrköping?

– Ja, men de som har hemtjänst är också rörligare och träffar andra personer och anhöriga. De har dessutom inget besöksförbud.

Å andra sidan kan många ha hållit sig hemma?

– Ja, vi hoppas det. Norrköpings kommun startade också ett särskilt boende, ett korttidsboende,  där vi tog emot personer med bekräftad smitta från sjukhuset. Sedan har vi också ett coronateam i hemtjänsten som bara har jobbat med personer med bekräftad covid-19 för att minska risken att personalen ska bidra till smittspridning.

När det gäller avlidna med beslut om hemtjänst i Norrköping har flera personer avlidit på sjukhus, enligt Helena Axestam.

– Och för flera av dem har smittan upptäckts när de legat en längre tid på sjukhus av andra orsaker.

Paul Håkansson, kommundirektör i Linköpings kommun.
Paul Håkansson, kommundirektör i Linköpings kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!