LÄng rehabilitering krÀvs för covid-19-patienter

MÄnga av de svÄrast sjuka i covid-19 mÄste vÄrdas i respirator i flera veckor. Nu mÄste vÄrden rusta för en lÄng och krÀvande rehabilitering för patienterna. Budskapet kommer frÄn specialistsjuksköterskorna Carl BÀckman och Lotti Orwelius som bÀgge specialiserat sig pÄ eftervÄrden av intensivvÄrdspatienter.

LĂ€get Ă€r fortfarande pressat inom intensivvĂ„rden i Östergötland, men sjukhusen (hĂ€r Vrinnevisjukhuset) har fortfarande kapacitet att ta emot fler covid-19-patienter som behöver respiratorvĂ„rd.

LĂ€get Ă€r fortfarande pressat inom intensivvĂ„rden i Östergötland, men sjukhusen (hĂ€r Vrinnevisjukhuset) har fortfarande kapacitet att ta emot fler covid-19-patienter som behöver respiratorvĂ„rd.

Foto: Annica Hesser

Östergötland2020-05-11 06:00

Varje dag vid lunchtid levererar regionen siffror över antalet bekrĂ€ftade covid-19-fall. De redogör för hur mĂ„nga som vĂ„rdas isolerade pĂ„ sjukhus, inom intensivvĂ„rden och skrivs ut. Det Ă€r de dĂ€r sista grupperna som vĂ„rden nu mĂ„ste fĂ„nga upp, enligt Carl BĂ€ckman och Lotti Orwelius. De har bĂ„da lĂ„ng erfarenhet av att jobba i intensivvĂ„rden. Lotti Orwelius började pĂ„ IVA pĂ„ Universitetssjukhuset 1979. Hon Ă€r docent, medicine doktor och jobbar vanligtvis som verksamhetsutvecklare pĂ„ IVA i Linköping, men sedan nĂ„gra veckor jobbar hon kliniskt med att vĂ„rda covid-19-patienter. Hon slĂ„s Ă€n en gĂ„ng av hur intensivvĂ„rden sĂ€tter djupa spĂ„r i patienterna. Det var Ă„r 2000 som hon började fundera pĂ„ vad som hĂ€nder med patienterna efterĂ„t. DĂ„ var det en speciell patient som vĂ€ckte tanken. En treĂ„rig flicka hade fĂ„tt en skada som hade gjort henne totalförlamad. 

– Jag undrade hur det skulle gĂ„ för henne. PĂ„ den tiden gjordes inga regelbundna uppföljningar, sĂ€ger hon.

Sedan dess har hon forskat pĂ„ omrĂ„det och Ă€r disputerad inom Ă€mnet ”Outcome efter intensivvĂ„rd”, som handlar om hur patienten mĂ„r efter att ha överlevt en intensivvĂ„rdsperiod. I hennes forskning undersökte hon hur patienter skattar sin hĂ€lsorelaterade livskvalitet efter intensivvĂ„rden. Patienterna följdes sedan upp efter sex mĂ„nader, ett, tvĂ„ och tre Ă„r.

– Man ser att mĂ„nga av dem som hade ohĂ€lsa sedan tidigare gör en lĂ„g skattning. Det gĂ€ller att tidigt fĂ„nga upp dem som Ă€r i risk att drabbas av fysisk, psykisk- och kognitiv ohĂ€lsa, sĂ„ kallad Post intensive care syndrome sĂ€ger hon.

Forskningen resulterade i att svenska intensivvĂ„rdsregistret (SIR), som blivit vida kĂ€nt sedan pandemin utbröt, rekommenderar samtliga IVA-kliniker att följa upp patienterna. Dessutom infördes sĂ€rskilda IVA-mottagningar.

undefined
LĂ€get Ă€r fortfarande pressat inom intensivvĂ„rden i Östergötland, men sjukhusen (hĂ€r Vrinnevisjukhuset) har fortfarande kapacitet att ta emot fler covid-19-patienter som behöver respiratorvĂ„rd.

Vi trĂ€ffar henne och kollegan Carl BĂ€ckman, medicine doktor, i ett avskilt rum pĂ„ intensivvĂ„rdsmottagningen pĂ„ Vrinnevisjukhuset. HĂ€r har Carl BĂ€ckman jobbat sedan 1974. LĂ€ngre bort i korridoren ligger flera patienter i en gemensam sal uppkopplade till respiratorer. De behöver konstant övervakning. Den nya virussjukdomen covid-19 gör att lĂ€get kan Ă€ndras akut. Just den snabba förĂ€ndringen i sjukdomen var nĂ„got som Carl BĂ€ckman reagerade pĂ„ nĂ€r de första patienterna kom in till sjukhuset. 

– De blev andfĂ„dda av minsta anstrĂ€ngning, bara att sĂ€tta sig upp pĂ„ sĂ€ngkanten gjorde att syresĂ€ttningen sjönk raskt och det tog över 30 min och höga doser syrgas för att fĂ„ upp syresĂ€ttningen till normala vĂ€rden.

I ”normala fall” vĂ„rdas en genomsnittlig IVA-patient i 2,3 dygn i respiratorvĂ„rd. MĂ„nga av covid-19-patienterna Ă€r nedsövda med respiratorvĂ„rd i tvĂ„, tre veckor och ibland Ă€nnu lĂ€ngre.  Det Ă€r vanligt att de har haft mardrömmar och kan vara vĂ€ldigt oroliga nĂ€r de vaknar. 

– Ibland slĂ„ss vĂ„ra patienter för sina liv nĂ€r de vaknar och vi mĂ„ste dĂ„ söva ner dem om det inte hjĂ€lper att prata dom lugna, sĂ€ger Carl. De kan ha drömt om att de har blivit vĂ„ldtagna, varit pĂ„ en krigsbĂ„t eller vĂ„rdats pĂ„ en parkering.  

Han berÀttar att sjukvÄrden i England betraktar IVA-patienter pÄ samma sÀtt som mÀnniskor som suttit gisslan.

Det Àr dÄ konceptet med dagböcker blir sÄ viktigt. Metoden Àr utvecklad av Carl BÀckman och anvÀnds inom intensivvÄrden i hela Sverige och Àven utomlands. Det handlar om att dokumentera vÄrden, oftast Àven med bilder, vilket blir en stor hjÀlp att fylla minnesluckorna som drabbar patienterna. Idén vÀcktes han nÀr han mötte patienter som han tidigare vÄrdat. Det var uppenbart att de inte mindes nÄgot eller bara korta fragment och att de ibland trodde att deras drömmar var verklighet, oftast mardrömmar.

undefined
Dagbokskonceptet som Carl BÀckman har startat anvÀnds i hela Sverige och Àven utomlands, det hjÀlper bÄde patienter och anhöriga efter intensivvÄrden.

– Med hjĂ€lp av dagböckerna kan de ta del av vad som har hĂ€nt och se att anhöriga fanns dĂ€r för att stötta. Dagböckerna Ă€r Ă€ven ett stöd för de anhöriga nĂ€r patienter inte överlever. För dem blir det en kaotisk situation och det kan vara svĂ„rt att minnas vad som verkligen hĂ€nde, sĂ€ger han. 

Anhörigas medverkan Ă€r en viktig del i intensivvĂ„rden. 

– Man ser att patienternas puls gĂ„r upp nĂ€r anhöriga Ă€r pĂ„ plats, pratar och hĂ„ller handen, sĂ€ger Lotti.

Under normala omstĂ€ndigheter fĂ„r anhöriga komma och gĂ„ utan besökstider. Nu Ă€r det pandemi och ingen slĂ€pps in. 

– De anhöriga kan bara förestĂ€lla sig hur patienten har det utifrĂ„n information som de fĂ„r av sjukvĂ„rdspersonalen, sĂ€ger Carl. Det sista patienterna ser innan de sövs ned Ă€r dessutom personer iklĂ€dda masker som hĂ€mtade ur en rymdfilm.

Det gör att dagböckerna blir Ànnu viktigare sÄ att bÄde överlevare och anhöriga kan fÄ en bild av hur vÄrden har varit.

– Dagböckerna Ă€r Ă€ven ett stöd för de anhöriga nĂ€r patienter inte överlever, sĂ€ger Carl. För dem blir det en kaotisk situation och det kan vara svĂ„rt att minnas vad som verkligen hĂ€nde. MĂ„nga Ă€r tacksamma över dagböckerna i efterhand. De Ă€r ocksĂ„ viktiga för att förebygga posttraumatisk stress.

Vanligtvis jobbar Carl en dag i veckan pĂ„ intensivvĂ„rdsmottagningen pĂ„ VIN, dit man kallar tidigare IVA-patienter pĂ„ Ă„terbesök. Men som sĂ„ mĂ„nga andra mottagningar Ă€r den stĂ€ngd pĂ„ grund av pandemin, all personal behövs i verksamheten. 

undefined
PÄ Vrinnevisjukhuset har enkelrummen öppnats upp till stor salar för att personalen ska kunna övervaka covid-19-patienter som behöver vÄrdas i respirator.

Lotti Orwelius och Carl BĂ€ckman Ă€r oroliga över hur det ska gĂ„ med alla covid-patienter som skrivs ut frĂ„n intensivvĂ„rden. NĂ€r maskiner tagit över kroppens alla funktioner blir patienterna vĂ€ldigt svaga efterĂ„t. Musklernas massa minskas med tvĂ„ procent varje dag, men det handlar inte bara om fysiska nedsĂ€ttningar. MĂ„nga fĂ„r Ă€ven kognitiva problem som dĂ„ligt minne och hjĂ€rntrötthet. De kan Ă€ven utveckla psykisk ohĂ€lsa, ibland posttraumatisk stress.  

Lottis forskning har visat att en tredjedel av patienterna inte kan ÄtergÄ till sitt tidigare jobb. Men det grundar sig pÄ en normaltid utan en vÀrldspandemi.

– Det stĂ€ller höga krav pĂ„ primĂ€rvĂ„rden, sĂ€ger hon. De hĂ€r patienterna Ă€r mĂ„ngsökare och kan söka vĂ„rd för magbesvĂ€r, sömnsvĂ„righeter, klĂ„da, dĂ„ligt minne, depression. En del kan Ă€ven tappa hĂ„r. Det lĂ€gger ett stort ansvar pĂ„ vĂ„rdcentralerna och krĂ€vs att de har en insikt i den problematik som finns hos de patienter som tidigare intensivvĂ„rdats.  Risken Ă€r att de hĂ€r personerna isolerar sig Ă€nnu mer. I dag Ă€r det upp till var och en att inse att man behöver hjĂ€lp och hĂ€r Ă€r Ă€ven anhöriga vĂ€ldigt viktiga. 

Det kan ta flera mÄnader, kanske Är innan patienterna ÄterhÀmtar sig efter respiratorvÄrden, en del mÄste lÀra sig att gÄ igen, enligt  specialistsjuksköterskorna Carl BÀckman och Lotti Orwelius.
Det kan ta flera mÄnader, kanske Är innan patienterna ÄterhÀmtar sig efter respiratorvÄrden, en del mÄste lÀra sig att gÄ igen, enligt specialistsjuksköterskorna Carl BÀckman och Lotti Orwelius.
SÄ mÄnga intensivvÄrdas

Den 10 maj vÄrdades 1717 covid-19-patienter inom iva-vÄrden i Sverige. Vid samma tidpunkt vÄrdades 21 östgötar inom IVA och totalt 79 isolerades pÄ sjukhus i regionen.

Totalt hade 2294 vÄrdtillfÀllen registrerats.

Baserat pÄ rikssiffrorna har 74 procent nÄgon riskfaktor som högt blodtryck, hjÀrt- och lungsjukdom, diabetes, fetma. Riskgrupper Àr Àven gravida och barn med funktionshinder.

Den yngsta i landet som vÄrdats Àr i Äldern 10-19 Är och Àldsta 80-89 Är.

KÀlla: Svenska intensivvÄrdsregistret

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!