HÀlften av de vÄrdanstÀllda var smittade

HÀlften av de anstÀllda pÄ thoraxavdelningen pÄ Universitetssjukhuset visade sig vara smittade av coronaviruset. Men en del av de smittade hade inga, eller lindriga symtom.

HÀlften av de anstÀllda pÄ thoraxavdelning pÄ Universitetssjukhuset visade sig vara smittade av coronaviruset. Men lÄngt ifrÄn alla hade symtom.

HÀlften av de anstÀllda pÄ thoraxavdelning pÄ Universitetssjukhuset visade sig vara smittade av coronaviruset. Men lÄngt ifrÄn alla hade symtom.

Foto: TT/Arkivbild

Östergötland2020-04-08 09:24

Det Ă€r SR Ekot som rapporterar att samtliga cirka 50 anstĂ€llda pĂ„ thoraxavdelningen pĂ„ US i Linköping har testats för coronaviruset. HĂ€lften av de anstĂ€llda testade positivt. Mellan fem och tio av de anstĂ€llda hade inga symtom eller mycket lĂ€tta symtom. 

– Spridningen i samhĂ€llet sker i vĂ€ldigt stor utstrĂ€ckning utan att vi ser den alls. Det har pratats om att upp till nio av tio kanske inte har sĂ„ mycket symtom att de syns. Men exakt vet vi inte, eftersom det tyvĂ€rr inte har kunnat göras nĂ„gra riktade studier mot det, sĂ€ger statsepidemiolog Anders Tegnell  i P1 Morgon.

undefined
SĂ„ hĂ€r har utvecklingen varit nĂ€r det gĂ€ller antal bekrĂ€ftade fall av covid-19 i Östergötland.

SmittskyddslĂ€kare Britt Åkerlind  sĂ€ger att hon inte kan bekrĂ€fta att hĂ€lften av de anstĂ€llda pĂ„ thoraxavdelningen skulle ha testats positivt för coronaviruset:  

– Jag kan inte bekrĂ€fta att  hĂ€lften av personalen pĂ„ thoraxavdelningen skulle ha konstaterats vara smittade. DĂ€remot kan jag bekrĂ€fta att av de 50 anstĂ€llda som testades sĂ„ hade mellan fem och tio personer vĂ€ldigt lindriga symtom eller var symtomfria pĂ„ dagen för testning. 

NÀr gjordes de hÀr testerna?

– Det ligger en tid tillbaka, tvĂ„ veckor kanske. 

Vad drar du för slutsatser av att en del av de anstÀllda hade sÄ lindriga symtom?

– Vi har sett att det hĂ€r Ă€r en lĂ€ttspridd luftvĂ€gssjukdom. Vi ser spannet frĂ„n vĂ€ldigt milda symtom till en vĂ€ldigt allvarlig sjukdom dĂ€r vissa till och med avlider. Troligen Ă€r det sĂ„ att majoriteten kommer att ha vĂ€ldigt milda symtom. 

Finns det inte en risk för att de som har milda symtom fortsÀtter att leva som vanligt?

– DĂ€r har vi rekommendationen att hĂ„lla viss social distans. Det Ă€r dĂ€rför vi uppmuntrar mĂ€nniskor att jobba pĂ„ distans. Även de som inte har symtom bör undvika att vara vĂ€ldigt nĂ€ra andra mĂ€nniskor. 

Utöver thoraxavdelningen, har det skett liknande tester av personal pÄ fler avdelningar i lÀnet?

– Vi har en begrĂ€nsning i hur mĂ„nga tester som vi kan utföra per dag. Det som Ă€r flaskhalsen Ă€r reagenser för att man ska kunna utföra testen. I dag gör vi mellan 200 och 250 tester per dag i Östergötland. DĂ„ rĂ€cker reagensen i ungefĂ€r en mĂ„nad. Om vi skulle göra 400 tester per dag skulle vi bara ha sĂ„ att vi klarar oss i tvĂ„ veckor till, sĂ€ger Britt Åkerlind och fortsĂ€tter: 

– Vi har fĂ„tt göra en prioritering. Nummer ett Ă€r svĂ„rt sjuka patienter som lĂ€ggs in för vĂ„rd pĂ„ vĂ„ra sjukhus. Sedan testar vi brukare i boenden i regionen. DĂ€r vill vi ta reda pĂ„ vilka boenden som har viruset. Sedan testas prioriterad vĂ„rdpersonal.

Det Àr upp till verksamhetscheferna att avgöra vilken personal som ska betraktas som prioriterad.

– Vi testar inte personal som Ă€r ordentligt sjuka, för de mĂ„ste vara hemma. Vi testar inte heller personal som inte har nĂ„gra symtom alls. Utan vi testar dem som har vĂ€ldigt milda symtom som lika gĂ€rna skulle kunna vara vilken snuva som helst. Är de negativa, dĂ„ lĂ„ter vi dem jobba, sĂ€ger smittskyddslĂ€karen och fortsĂ€tter:  

– Varje verksamhetschef har förtroendet och ansvaret att sĂ€ga att den hĂ€r personalen hos mig Ă€r vĂ€ldigt viktig. Sedan anmĂ€ls det till infektionskliniken dĂ€r det sitter en specialist i infektionsmedicin och bedömer om en anstĂ€lld ska testas. 

Finns det ytterligare exempel pÄ nÄgon sjukvÄrdsavdelning i lÀnet med en sÄ allmÀn smittspridning som pÄ thoraxavdelningen pÄ US?

– Nej, det Ă€r det enda exemplet vi har sett, sĂ€ger Britt Åkerlind. 

Utvecklingen av antal patienter med covid-19 som vĂ„rdas pĂ„ sjukhus i Östergötland.
Utvecklingen av antal patienter med covid-19 som vĂ„rdas pĂ„ sjukhus i Östergötland.
Olika symtom

De symtom som rapporterats Ă€r framför allt feber och hosta. Även andningsbesvĂ€r, snuva, halsont, huvudvĂ€rk, illamĂ„ende, muskel- och ledvĂ€rk Ă€r vanliga symtom. En person som insjuknar i covid-19 behöver inte uppvisa samtliga symtom. De flesta fĂ„r lindriga besvĂ€r som gĂ„r över av sig sjĂ€lva med egenvĂ„rd i hemmet. En del blir allvarligt sjuka med exempelvis svĂ„righeter att andas och lunginflammation.

KÀlla: FolkhÀlsomyndigheten

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!