55-åring skickades hem från tältet med hjärtinfarkt

En patient i Östergötland sökte akutvård för bröstsmärtor, men skickades hem efter en bedömning som gjorts i ett av regionens pandemitält.

Patienten hade troligen en hjärtinfarkt redan första gången han sökte vård och omhändertogs i pandemitältet, enligt Erik Müssener, verksamhetschef på akutkliniken på US i Linköping.

Patienten hade troligen en hjärtinfarkt redan första gången han sökte vård och omhändertogs i pandemitältet, enligt Erik Müssener, verksamhetschef på akutkliniken på US i Linköping.

Foto: Annica Hesser, Johnny Gustavsson

Östergötland2020-07-28 10:30

Det var i maj i år som patienten sökte vård på Universitetssjukhuset. Vid den tiden hade akutmottagningen öppnat upp tillfälliga lokaler i form av ett tält på sjukhusområdet. Målet var att separera misstänkta covid-patienter från andra patienter och minska risken för att covid-19 skulle spridas på sjukhuset.

På plats bedömde en överläkare att patienten hade muskulär smärta. Sex timmar senare sökte patienten vård på nytt på grund av förvärrade bröstsmärtor. 

Undersökning med EKG visade då att patienten hade en hjärtinfarkt och att han troligen även hade det redan vid första söktillfället.

Efter händelsen har Universitetssjukhuset anmält sig själva enligt Lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg. En fördröjd behandling av en pågående hjärtinfarkt kan leda till en sämre hjärtfunktion och i värsta fall att patienten avlider.

Verksamhetschefen vid akutkliniken på US, Erik Müssener, känner väl till fallet:

– Det är ovanligt att vi felbedömer allvarliga tillstånd även om det förekommer. I det här fallet har utmaningarna med det nya arbetssättet spelat in. För att möta pandemin på bästa sätt tvingades vi ändra arbetssätt på kort tid. Det medför självfallet svårigheter för all personal likväl som verksamheten i sin helhet.

I pandemitältet finns inte möjlighet till annars ofta nyttjad undersökningsutrustning som exempelvis EKG.

– Hade vi inte ändrat våra arbetssätt så hade den här patienten med största sannolikhet fått ett EKG taget. Med tanke på att patienten kom tillbaka sex timmar senare samma kväll, och de EKG-förändringar som då fanns, var det troligen så att han hade hjärtinfarkt även första gången, säger Erik Müssener.

Han berättar att sjukhuset avsatte erfaren personal och specialister i tältet för att så tidigt som möjligt kopplas in i vårdförloppet, just för att bedömningarna blev svårare att göra. 

– Samtidigt ställer det höga krav på oss specialister att vara medvetna om att vi inte har samma skyddsnät omkring oss vad gäller arbetssätt, rutiner och EKG och därför också vara frikostiga med att ta in patienter på akutmottagningen för en noggrannare undersökning.

Det är något som akutkliniken var medvetna om innan verksamheten startade i tältet och har lyfts i medarbetargruppen.

– Vi gör det ytterligare efter den här händelsen just för att lyfta att vi behöver vara ödmjuka för svårigheterna de nya arbetssätten innebär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!