Gripna tjuvar släpptes fria – mordet krävde resurserna

I tisdags kväll grep polisen, på bar gärning, två utländska tjuvar vid en däckfirma i Ydre – men tvingades att släppa dem på fri fot. Anledningen? Mordet i Linköping och Lambohov.

Veckans mord i Lambohov gjorde att polisen tvingades släppa två gripna tjuvar. "Inte optimalt", konstaterar polisens presstalesperson Thomas Agnevik

Veckans mord i Lambohov gjorde att polisen tvingades släppa två gripna tjuvar. "Inte optimalt", konstaterar polisens presstalesperson Thomas Agnevik

Foto: Albin Wiman

Österbymo2021-10-11 16:10

– Jag kan förstå om det upprör många, konstaterar polisens presstalesperson Thomas Agnevik när han berättar om händelsen.

Det var vid klockan 23-tiden på tisdagen som en inringare uppmärksammade polisen om ett pågående inbrott i Österbymo. Tack vare vittnesuppgifter lyckades utryckande patrull lokalisera tjuvarna och gripa dem. De som greps var två män, en i 25-årsåldern och en i 65-årsåldern, som båda hade utländskt medborgarskap.

undefined
Polisens presstalesperson Thomas Agnevik poängterar att de allra flesta förundersökningar bedrivs medan förövarna är på fri fot. "Det här är en konsekvens som den grova brottsligheten får. Det är rätt mycket annan verksamhet som får stå åt sidan", konstaterar han.

– Senare på natten fick vi in larmet om mordet i Lambohov och vi var tvungna att släppa de båda männen och prioritera om våra resurser. Vi kunde inte ha två poliser upplåsta med de här männen, förklarar Agnevik och fortsätter:

– Naturligtvis är det inte optimalt men vi lever i en värld där vi måste prioritera. Ett mord går ganska rejält mycket före en stöld. Att vi får frige gripna personer är trots allt väldigt ovanligt.

undefined
Den var en inringare som uppmärksammade polisen om att en skåpbil, med två män, stod parkerad vid en däckfirma.

Agnevik poängterar att en förundersökning pågår och att brottsmisstankarna mot männen kvarstår.

– Hade det varit två svenska medborgare, med fast bostad i landet, kanske de inte ens hade frihetsberövats. De allra flesta av våra utredningar bedrivs medan förövarna är på fri fot.

Vad tror du om chanserna att klara upp brottet?

– De ökar i vartfall inte när vi tvingades att släppa dem men vi vet samtidigt att det finns vittnen. Jag kan inte säga något om bevisläget men är det så att vi vill få fatt i de misstänkta männen så gör vi en efterlysning, svarar Agnevik.

Karta: Österbymo
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!