Ökenvandring för medarbetarnas gunst

Nyligen redovisades resultatet av Region Kalmar läns medarbetarenkät som bland annat visar på områden såsom personal- och patientsäkerhet, stoltheten över arbetsplatsen samt om arbetsgivaren kan anses vara attraktiv.

Debatt2020-01-03 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Region Kalmar läns personalutskott kan krasst konstatera att trots positiva inslag har flera områden en negativ utveckling. Medarbetarenkäten är ett viktigt verktyg för att arbeta med förbättring på flera ledningsnivåer men då krävs det att den redovisas öppet och transparent för samtliga beslutsfattare och chefer. Dessvärre får vi som politiker inte hela bilden av medarbetarenkäten redovisat för oss vilket är mycket olyckligt och märkligt. Därför är det avgörande för mig som vice ordförande att vara ute i verksamheterna varje vecka för att möta och ta tempen på regionens medarbetare. 

Det är i dagens läge svårt att rekrytera fasta tjänster, främst läkare, till landsbygdens hälsocentraler. Gamleby är den mest hyrberoende hälsocentralen i regionen med över 200 veckor under år 2018 och Överum verkar Länsunionen (S, C, L) ha gett upp hoppet om, särskilt med tanke på att den ”före detta” hälsocentralens byggnad lades ut till försäljning för några veckor sedan. Även Ankarsrums hälsocentral hade under flera års tid svårt att rekrytera fasta läkare, men har nu lyckats vända trenden genom medvetna satsningar på att inte bara rekrytera utan även att behålla medarbetare.

Vi Moderater har tillsammans med Kristdemokraterna identifierat och presenterat en rad förslag på åtgärder för att göra Region Kalmar län till en mer attraktiv arbetsgivare. Idag svarar endast 14 procent av medarbetarna att regionen är en attraktiv arbetsgivare och nästan hälften, 48 procent, tycker inte det eller har ingen åsikt – vilket i sig säger en hel del om Länsunionens personalpolitik. 

Mer flexibla anställningsformer, landsbygdstillägg och trohetsbonus, arbetspendling på arbetstid, tydligare lönespridning och konkurrenskraftiga löner liksom möjligheter att göra karriär inom vården är några av de förslag M och KD arbetar för. I dagsläget avslås våra förslag utan att Länsunionen (S, C, L) själva kommer med särskilt mycket. Ska vi lyckas göra regionen till en mer attraktiv arbetsgivare behöver politikerna i majoriteten lämna mötesrummen på regionhuset och lyssna mer till medarbetarna, visa handlingskraft och ledarskap, inte blunda för problemen.