Obegripligt slöseri med skattepengar

Vad händer efter Lärcentrums omlokalisering?

På måndag avgör fullmäktige frågan om flytten  av Lärcentrum i Kinda.

På måndag avgör fullmäktige frågan om flytten av Lärcentrum i Kinda.

Foto: Dennis Petersson

Debatt2019-11-08 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kinda Lärcentrum finns idag på Storgatan i Kisa. Lokalerna som har anpassats helt efter Lärcentrums önskemål hyr Kinda kommun av vårt bolag Regenten Fastighets AB. Vid kommunfullmäktiges sammanträde i november fattas beslut om att flytta Lärcentrum till seniorboendet Kindagård. Detta som en del av en flyttkarusell av kommunala verksamheter.

Flyttkarusellen innebär att skattemedel måste användas till att anpassa nya lokaler. Med Lärcentrum sker detta sju år efter den senaste stora anpassningen i nuvarande lokaler. Ombyggnation har genomförts i två steg helt enligt Lärcentrums önskemål till en total kostnad för Kinda kommun på nio miljoner. Ingången i detta var långsiktigt samarbete både från vår och kommunens sida. Som fastighetsägare är vi besvikna på Kinda kommun. Som skattebetalare ifrågasätter vi starkt rimligheten i att lämna nuvarande lokaler och bygga om andra för mångmiljonbelopp så nära inpå senaste ombyggnationen. Att på nära håll få bevittna slöseri med skattebetalarnas pengar känns uppriktigt obegripligt.

Vi reagerar också på hur vi har blivit behandlade i denna process. Sedan 2018 har vi försökt att få igång en dialog med ledande politiker och tjänstemän. Vi har hela tiden velat hitta en lösning för att verksamheten ska vara kvar i våra för Lärcentrum anpassade lokaler. Men inställningen har hela tiden varit att Lärcentrum ska flytta. Först till Stjärnebo och nu till Kindagård. Vi har lämnat förslag på ny hyra, betydligt under marknadshyra och garanterat mycket lägre än för anpassade lokaler på Kindagård. 

Vi har lyft möjligheten till försäljning alternativt byte av fastigheter. Men någon diskussion eller samtal kring detta har aldrig Kinda kommun velat föra. Man har varit helt låst i att Lärcentrum ska flytta till vilket pris som helst. Vi är övertygade om att om viljan funnits hade det varit möjligt att hitta en lösning som varit fördelaktig för alla inblandade.

Kinda kommun utvecklas tyvärr i en riktning där politiken inte styr utvecklingen i Kinda på ett strategiskt, förnuftigt och långsiktigt sätt. Samspelet mellan ena sidan medborgare, föreningsliv och lokalt näringsliv och andra sidan politiker och tjänstemän fungerar inte. Ledarskapet brister. Det är en introvert och sluten miljö där besluten inte sätts i ett strategiskt utvecklingsperspektiv och där beslutsunderlag är bristfälliga. Personlig prestige hos enskilda tjänstemän eller politiker får styra viktiga beslut. Denna situation har såväl politiker som ledande befattningshavare i Kinda kommun ett stort ansvar för.

När nu fullmäktige i Kinda står inför beslut i frågan så är det upp till varje politiker i fullmäktige att ta ställning till om man accepterar bristfälliga underlag som grund för beslut. Det vore ett stort steg i rätt riktning att fullmäktige sätter ner foten och visar på ett ledarskap som kräver genomarbetade underlag som grund för beslut och åter börjar bygga upp ett samspel med lokalsamhället.

Karta: Kinda Lärcentrum