VIBK står inför en form av nystart kommande säsong. Nye tränaren Peter Kronstrand har aviserat att han vill ändra på en hel del.

Ett led i detta är att köra igång försäsongen relativt tidigt och med ett nytt tänk och upplägg.

– Under försäsongen kommer vi att köra lite ombytta roller. Jag tar huvudansvaret och Peter tar en mer assisterande roll och får då chansen att iaktta spelarna under träningen medan jag leder passen, säger Jonas Karlsson som är assisterande tränare till vardags.

Totalt väntas ett drygt 30-tal spelare delta under försäsongsträningen och på första passet i måndags fanns 27 spelare på plats.

– Det är sagt att alla spelare födda 2002 eller tidigare är välkomna. Det är alla spelare som är aktuella för spel i våra seniorlag. Förutom A-laget i division två kommer vi även ha B-laget i division tre i år och träningen på försäsongen är en bra möjlighet för inte minst våra unga lovande spelare att visa vad de går för, säger Karlsson.

Den första delen av försäsongen kommer att bestå av fyra pass i veckan, varav tre är gemensamma. Två av dem sker till en början på planen med klubba och boll.

– Traditionellt sett är ju försäsong synonymt med löpträning och styrketräning. Jag vill dock prova ett annat upplägg som är mer likt vanlig innebandyträning. På måndagar kör vi enkelt förklarat intervallträning med klubba och boll. Då spelar vi bland annat en mot en, två mot mot och tre mot tre. Det blir väldigt intensiva moment då det dessutom är man mot man som gäller så det blir inga tillfällen till vila under spelets gång, säger Jonas Karlsson och fortsätter:

– Passet på tisdagar är mer likt ett vanligt innebandypass med klubba och boll i fokus, men då får man ju den fysiska träningen på köpet.

Efter skolavslutningen kommer idrottshallen inte att vara tillgänglig en period så då övergår man till att träna utomhus ett par veckor.

– Det blir mycket fokus på intervaller då också. Ett innebandybyte är ju i regel max en minut så det gäller att få till träning som liknar det. Sedan är Peter Kronstrands tanke att vi ska spela ett mer aggressivt försvarsspel framöver och då gäller det att vi är tillräckligt tränade för det.

Under tre veckor i slutet av juli och början av augusti kommer det mesta av den gemensamma träningen bytas ut till individuell träning för att spelarna ska få tillfälle att ta lite semester. Sedan börjar inomhusträningen med fokus på innebandy och så småningom träningsmatcher i mitten av augusti. Serien drar igång i början av oktober.