Nya budet: Färre vindkratftverk

Det ser ut att blåsa upp en ny storm, inte minst politiskt, kring en vindkraftspark i Gröninge mellan Horn och Hycklinge. Norska Fred Olsen Renewables gör ny ett nytt försök att få etablera vindkraft inom området. Nu med åtta vindkraftverk mot tidigare planerade 44.

Det blåser upp till en ny vindkraftsdebatt i Kinda

Det blåser upp till en ny vindkraftsdebatt i Kinda

Foto: Lars-Göran Bexell

HYCKLINGE/HORN2019-02-12 05:00

I april förra året höll norska Fred. Olsen Renewables ett samrådsmöte om sin planerade vindkraftspark i Gröninge mellan Horn och Hycklinge i ett fullsatt Folkets Hus i Kisa. På mötet presenterade Fred Olsen att vindkraftparken ska bestå av 44 vindkraftverk.

Protesterna var stora innan samrådsmötet och blev inte mindre efteråt.

– Mötet med allmänheten visade tydligt att det finns en oro och motsättning för en sådan stor utbyggnad av vindkraft. Efter samrådsmötet har vi även tagit emot skriftliga yttranden och merparten av det som framkommit visar på en oro kring frågor som framför allt rör friluftsliv, buller och landskapsbilden, säger Staffan Svanberg, projektledare och konsult hos Fred Olsen Renewables.

Staffan Svanberg säger även att man fått många positiva reaktioner.

Efter den massiva kritiken som Fred Olsen fått kommer man nu att ta ett omtag.

– Vi har tagit till oss de synpunkter som inkommit, analyserat och funderat. Vi har även tagit del av resultatet från de utredningar vi låtit utföra. Utifrån den samlade bilden har vi valt att skala ner projektet betydande. Det i dag aktuella projektet omfattar maximalt åtta vindkraftverk mot tidigare 44 stycken, säger Staffan Svanberg.

En mindre ombyggnad, med åtta vindkraftverk, skulle generera cirka 110 GWh, vilket motsvarar hushållsel för cirka 22 000 hushåll.

Nu vill representanter från Fred Olsen Renewables besöka kommunstyrelsen för att informera om sina planer. På torsdag träffas majoriteten, S, C, L och LPo, för att diskutera vindkraftsplanerna på Gröninge och här kan det nog blåsa upp till storm, då partierna är av olika åsikter.

– I grunden är det nej till vindkraft i Gröninge. Säger vi ja till åtta, blir det säkert åtta till framöver, säger Lars Karlsson (L), tillförordnad ordförande i kommunstyrelsen.

LPo är stark motståndare till vindkraftsparken i Gröninge.

– Vi kommer göra allt för att stoppa vindkraftplanerna och vi kommer inte att kompromissa i frågan, säger Pierre Ländell (LPo).

Anders Ljung (C) är lite mer ödmjuk:

– Vi är inte emot småskalig vindkraftverk.

Hans Måhagen (S) vill inte uttala sig:

– Jag vill inte ha någon uppfattning, det vore fel av mig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!