På torsdagen tillkännagav Kriminalvården att den kommer att behöva genomgå ett stort besparingspaket på grund av ett stort underskott och att inga extra pengar tillförts verksamheten. Vilka besparingar det blir är ännu inte klart och inte heller hur personalen i Norrköping drabbas.

Men samma dag besökte myndigheten också Gamla torget för att jaga sommarjobbare till häkten, anstalter och transporttjänsten. 1 800 över hela landet, varav ungefär 200 i region öst. I region öst finns Skänninge-, Skenäs-, Kolmården- och Västerviksanstalten.

– Det är bra om man har någon slags bakgrund inom vård. Men vi vill ha många olika människor. Det är meningen att vi ska spegla hela samhället. Så alla möjliga med olika bakgrund är välkomna, säger Lena Hansson, som är rekryteringskoordinator för Kriminalvården i region öst.

Artikelbild

| Sinisa Ceho har jobbat 22 år som kriminalvårdare. Han trivs.

Sinisa Ceho har jobbat 22 år som kriminalvårdare. Han gillar sitt jobb och tror att många skulle tycka om att jobba inom yrket.

– Jag har inte haft en tråkig stund under alla mina år i jobbet. Den som vill jobba här ska förstås vara intresserad av människor. Jag tror att det viktigaste är att se människan bakom brottet. Jag hoppas verkligen att många är intresserade av att jobba hos oss, säger han.

Gert Wingmalm är i dag personalhandläggare på Kolmårdsanstalten och Skenäsanstalten i Norrköping. Han ser flera eftersträvansvärda egenskaper hos den som vill jobba inom myndigheten.

– En del tror att man behöver vara stor och stark för att jobba här. Men jag har jobbat 35 år i branschen och det är kanske bara en handfull gånger som styrka har varit viktigt. För mig är den empatiska förmågan viktig. Man måste gilla att jobba med människor. Och sunt förnuft är alltid bra, säger han.