Gigantisk nätpytonorm fick sövas för undersökning

Fyra–fem personer fick hjälpas åt när den stora ormen, som väger 55 kilo, skulle flyttas till veterinären för undersökning.

När ormen var tillräckligt sövd kunde man hjälpas åt att bära ut den ur terrariet.

När ormen var tillräckligt sövd kunde man hjälpas åt att bära ut den ur terrariet.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2022-02-06 08:00

En gigantisk nätpytonorm som bor på Tropicarium utanför Kolmårdens djurpark har fått en böld på sin långa kropp. En böld som nu skulle undersökas genom att bland annat röntga den.

Röntgenutrustning finns inne på Kolmårdens djurpark, som Tropicarium har ett avtal med. Men att få upp den gigantiska ormen är inte gjort i en handvändning.

undefined
Nätpytonormen på Tropicarium i Kolmården är kanske Sveriges största.

– Den enda möjligheten är att söva den innan undersökningen. Det blir också mycket mindre stress för ormen då, säger Kalle Melkersson som är reptilansvarig vid Tropicarium.

Nätpytonormen kom till Tropicarium 2010 sedan en privatperson lämnat in den där. Den är född 2003 och är alltså närmare 20 år gammal.

– De kan bli 30 år och till och med äldre än så.

undefined
Käftarna på nätpytonormen är gigantiska. De kan svälja en mindre antilop hel.

För att få ett litet hum om hur stor ormen är: För en nätpytonorm som lever i det fria är mindre antiloper en vanlig föda.

– Här matas de med spädgrisar, säger Rickard Sjödén som är VD och ägare av Tropicarium.

Vid 09-tiden på onsdagsförmiddagen smög Kalle Melkersson in i nätpytonormens terrarie för att ge den första bedövningsdosen. Det gick bra och personalen beräknade att ormen skulle vara nedsövd efter en timme.

undefined
Kalle Melkersson fick smyga in till ormen och ge den fösta bedövningsdosen.

Men ormen ville annorlunda. Först efter tre timmar med ytterligare bedövningssprutor blev den så pass sövd att de kunde ta ut den ur terrariet.

Kalle Melkersson tog tag bakom ormens huvud och sedan fick ytterligare tre–fyra personer hjälpas åt att bära resten av kroppen.

– Man ska vara lite försiktig när man matar en sådan här orm, men i den vardagliga skötseln är den ganska lugn, säger Kalle Melkersson.

undefined
Måttbandet framme för att kontrollera längden på nätpytonormen.

Efter att ha mätt ormen med ett måttband lades den ned i en trälåda för transport upp till djurparken där det var bokat en röntgenundersökning. När den ändå var sövd passade man på att förse den med en chipmärkning.

Många besökare i Tropicarium den dagen hajade nog till när det låg en närmare sex meter lång orm mitt på golvet.

Senare på eftermiddagen kom svaret från veterinärkliniken där djurparkens chefsveterinär Torsten Möller och Tropicariums veterinär Ceasar Guevara gjort en noggrann undersökning av nätpytonormen.

undefined
När ormen var tillräckligt sövd kunde man hjälpas åt att bära ut den ur terrariet.

De kom fram till att knölarna på den gigantiska ormen är något som kan liknas vid artros för ormar. Det är åldersrelaterat och helt ofarligt för ormen. 

I samband med undersökningen passade de även på av väga ormen. Vågnålen stannade på hela 55 kilo, vilket gör det till den största ormen i Sverige, som personalen på Tropicarium känner till.

undefined
Flera personer gick åt till att hålla i ormen.
Här syns lite av den böld som skulle undersökas med röntgen.
Här syns lite av den böld som skulle undersökas med röntgen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!