Nissan X-Trail klarar exempelvis att köra rakt ut i plurret, bara inte vattennivån överstiger femtio centimeter. Därefter krävs nämligen öskar och flytväst!
X-Trail kallas lite elakt för "Östermalmsjeep" och därför är det inte är så konstigt att modellen genomgått en smärre ansiktslyftning efter blott två år - det är ju populärt även bland jeepägarna på Östermalm att släta ut rynkorna med jämna mellanrum. Men som alla vet så finns det alltid en risk för biverkningar, därför känns det skönt att Nissans plastkirurger gjort ett lyckat ingrepp utan komplikationer.
Andas nytänkande
Ja, designmässigt har det lyfts både här och där. X-Trail har helt enkelt fått ett kraftfullare utseende och den mest iögonfallande gimmicken är två extraljus som är integrerade i takrailsen. Däremot har man inte som brukligt förstorat någonting, storleken har tvärtom minskats med fem centimeter på längden medan övriga mått är identiska med föregångaren. Vi har provkört X-Trail Elegance och helt i filosofi med modellnamnet så är det den lyxigaste versionen. Därmed ingår en diger utrustningslista som skulle ta hela det här reportageutrymmet i anspråk, men vad sägs om sollucka, klimatanläggning och läderklädsel? Kupén bjuder dessutom på utrymmen i överflöd och interiören andas nytänkande - tacka instrumentpanelen för det. Alla mätartavlor är nämligen fräckt placerade i mitten och därmed finns det plats över för dubbla handskfack samt fyra burkhållare, varav två kyls av klimatorn. En iskall lemonad är ju värd sin vikt i guld under en expeditionsresa i stekande hetta?
Tuffa prövningar
Nu är det äntligen dags att gå från ord till handling - för hur klarar sig terrängliraren ute i verkliga livet? Under huven på vår testbil arbetar en bensinfyra på 165 hästar som tangerar hundrastrecket på 9,9 sekunder och vars toppfart är 179. Bilen är en härlig underhållare och bemästrar våra utmaningar trotts att lågväxel saknas. X-Trail är nämligen i regel framhjulsdriven, fast med hjälp av ett vridreglage kan föraren välja mellan två andra körprogram. "Auto" skickar kraften till bakhjulen när de främre spinner loss, medan "lock" kopplar in fyrhjulsdriften permanent samtidigt som mellandifferentialen spärras. Då visar japanen genast framfötterna och ett äventyr i Robinsonstil är inga problem. Nissan X-Trail klarar både körning på planka, vattenstafett och tuffa hinderbanor - därmed är bilen en vinnare både på och vid sidan av vägen. Expeditionen är avslutad!
X-pedition X-Trail
Nissan X-Trail har en stark förkärlek till expeditioner. Fyrhjulingen används både som safarivagn i Afrika och obeservatörsbil i Sydpolen - men ändå forcerar de allra flesta som högst en trottoarkant i innerstan! Det är lika ologiskt som att köpa sig en lyxjakt och lägga den i en liten insjö. Ja, det är inte undra på att japanen är full av frustration och längtar ut på våghalsiga strapatser.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!