– Väntan är jobbig, jag vill kunna planera mitt liv och göra verklighet av mina drömmar. När jag målar går tiden fort, det gör den aldrig annars, och konsten ger mig möjlighet att bearbeta olika känslor och minnen, berättar den talangfulle konstnären, som flydde från uppväxten i Afghanistan för tre år sedan.

Efter flera månader på flykt kom Mehraj Ashgari till Sverige, då som tonåring, med en dröm om att leva i fred, i en demokrati, där han själv kunde äga mandatet över sitt liv. Som barn var han nämligen tvungen att arbeta, tillverka afghanska mattor, och någon utbildning fick han aldrig möjlighet att avsluta. I samband med hans pappas bortgång uppstod problem, och det var då han bestämde sig för att fly, ett beslut som tog honom till Kisa och Polstjärnans ungdomsboende.

– När han kom till oss ville han inte måla med färger, han tänkte att det var för svårt, men till sist köpte vi färger trots allt och han började att måla på nätterna, när han hade svårt att sova. Varje morgon, när jag skulle väcka honom för skolan, möttes jag av nya fantastiska tavlor, berättar Dimi Almazidou, verksamhetschef på Polstjärnan, och fortsätter:

Artikelbild

| Konsten är ett sätt för Mehraj Ashgari att bearbeta känslor och minnen.

– Jag som har följt hans utveckling är jättestolt. Han är en riktig talang, en begåvning.

I dag bor Mehraj Ashgari hos en familj i Rimforsa och studerar vid Liljeholmens folkhögskola. Utställningen på biblioteket i Kisa, som finns tillgänglig till den 5 mars, är hans tredje i ordningen och säkerligen inte sista.

– Jag älskar att måla och det är jätteroligt att ställa ut. Min dröm är att få vara kvar i Sverige, kunna utbilda mig till elingenjör och fortsätta med konsten.