Deltagandet är frivilligt och handledarna kommer från DigidelCenter på Motala bibliotek, ett projekt som syftar till att öka den digitala delaktigheten hos Motalaborna. De har med sig surfplattor till de som saknar sådan, samt en router så att deltagarna kan komma ut på nätet. Det går inte på Strömsborg annars, såvitt inte hyresgästen har ett eget abonnemang.

Aktivitetsombudet Elisabeth Fransson Adolfsson tycker att vårdboendet borde ha wifi (teknik för att trådlöst använda internet) gratis tillgänglig för alla i huset.

– Nu får man betala själv och det är dyrt, säger hon och menar att hyresgästerna har stort behov och nytta av den digitala tekniken.

Artikelbild

– Man kan hålla sina sociala kontakter med barn och vänner vid liv. Hör man dåligt kan det vara lättare att mejla i stället för att prata i telefon. Och man kan ha koll på sina läkemedelslistor och annat.

Förkunskaperna varierar. Britta Karlsson är helt grön, men tycker att det är spännande och att hon får bra hjälp. Britta vill lära sig, bland annat för att nå sidor där hon kan läsa om och se bilder från Motalas historia. Rut Martinson har haft sin surfplatta i ett och ett halvt år. Hon har egen internetuppkoppling på sitt rum och använder Facebook och Instagram flitigt.

– Det är väldigt betydelsefullt för mig, säger Rut som trots sin vana uppskattar kursen.

– Jag har fått svar på mycket jag undrat om.

Artikelbild

| Trivsam Kom-igång-kurs. Susanne Kastbom, Ulla Bäck, Alexander Tergeland, Britta Karlsson, Elisabeth Fransson Adolfsson, Nora Höjer och med ryggen mot kameran, Rut Martinson.

Alexander Tergeland är en av handledarna.

– Det gäller att lägga sig på rätt nivå och förklara begripligt när man hjälper till.